Prostatit ve prostat kanseri ayrımında biparametrik, multiparametrik ve perfüzyon MRG'nin yeri
- Tez No: 678074
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAOĞLANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, prostatit, MpMRG, perfüzyon MRG, prostate cancer, prostatitis, MpMRI, perfusion MRI
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Multiparametrik prostat MRG (MpMRG) prostat kanseri tanısında kullanılan temel görüntüleme yöntemidir, ancak prostatit ve prostat kanseri benzer özellik göstermekte ve ayrımında ciddi zorluklar yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı MpMRG tetkiki yapılan hastalarda ek olarak Perfüzyon MRG (pMRG) 'nin prostatit ve prostat kanseri ayrımındaki başarısını tespit etmektir. Yöntem: Mart 2019 ile Aralık 2020 tarihleri arasında MpMRG tetkiki yapılan biyopsi ve/veya prostatektomi sonrası PCa veya Prostatit tanısı almış 108 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların MpMRG, pMRG ve biyopsi sonuçları karşılaştırılmıştır. Prostatit ve prostat kanseri ayrımında lezyon bölgesinde ADC, T2, Ktrans ve Kep değerleri ölçüldü. Lezyonla aynı zondaki normal görünümlü alandan aynı ölçümler yapıldı. Lezyon/Normal (L/N) doku oranları hesaplandı ve prostat kanserini belirlemedeki doğruluğu ROC analizi ile değerlendirildi. Eğri altındaki alanlar hesaplandı. Her ölçüm için periferik ve transizyonel zondaki AUC değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 66.02±7.45'idi. Hastaların 52(%48.1)'si prostatit, 56(%51.9)'sı prostat kanseriydi. Prostat kanserini belirlemede ADC L ve Ktrans L/N diğer ölçümlere göre daha yüksek doğruluğa sahip olduğu bulundu. Kanseri belirlemede kesme değerleri ADC L için ≤817,5 (EAA=0,925, Sensitivite % 83,9 spesifisite % 92,3), Ktrans L/N oran için ≥2,45 (EAA:0,924, sensitivite % 89,3, spesifisite % 84,6) olarak bulundu. Sonuç: Prostat kanseri ve prostatit ayrımında pMRG yüksek doğruluk oranına sahiptir. pMRG bulgularının tanıya olan katkısı nedeniyle, inceleme protokollerine dahil edilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective : Multiparametric prostate MRI (MpMRI) is the basic imaging method used in the diagnosis of prostate cancer, but prostatitis and prostate cancer have similar characteristics and there are serious difficulties in their differentiation. The aim of this study is to determine the success of Perfusion MRI (pMRI) in the differentiation of prostatitis and prostate cancer in patients undergoing MpMRI examination. Material and methods: The MpMRI imagings of 108 patients diagnosed with PCa or Prostatitis after biopsy and/or prostatectomy, between March 2019 and December 2020, were analyzed retrospectively. MpMRI, pMRI and biopsy results of the patients were compared. ADC, T2, Ktrans and Kep values were measured in the lesion area to differentiate prostatitis and prostate cancer. The same measurements were made on the normal-appearing area in the same zone with the lesion. The Lesion/Normal (L/N) tissue ratios of the patients were calculated. The accuracy of lesion (L) and lesion/normal tissue Ktans, Kep, ADC and T2 quantitative values in detecting prostate cancer was evaluated by ROC analysis. The areas under the curve were calculated. AUC values in the peripheral and transitional zones were compared for each measurement. Result: The mean age of the patients was 66.02±7.45. 52 (48.1%) of the patients were prostatitis and 56 (51.9%) prostate cancer. ADC L and Ktrans L/N were found to have higher accuracy than other measurements in detecting prostate cancer. Cut-off values for detecting cancer were found to be for ADC L ≤817.5 (AUC=0.925, Sensitivity 83.9% specificity 92.3%), for Ktrans L/N ratio ≥2.45 (AUC:0.924, sensitivity 89.3% specificity 84.6%.) Conclusion: pMRI has a high accuracy rate in distinguishing between prostate cancer and prostatitis. Because of the contribution of pMRI findings to the diagnosis, it would be beneficial to include them in examination protocols.