Kara Karayev'in 'Piyano için 24 prelüd' adlı eserinin incelenmesi
Examination of Kara Karayev's '24 preludes for piano'
  1. Tez No: 678107
  2. Yazar: FIDAN AHMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. FATMA SELEN BUCAK ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Prelüd, Karayev, Polifoni, Çağdaş, Makam, Prelude, Karayev, Polyphony, Modern, Mugham
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu eser metni çalışmasında Çağdaş Azerbaycan müziğinin gelişiminde yer alan Kara Karayev'in yaşamına, eserlerine, müzik diline değinilmiştir. Ayrıca piano için yazmış olduğu 24 prelüd adlı eseri form açısından incelenmiştir.Dört ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde; Azerbaycan müziğinin perdeleri, folkloru ve gelişimi ele alınmıştır. 19. ve 20. yüzyıllarda yaşamış olan Azerbaycan bestecilerinin eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Kara Karayev'in hayatı ve eserleri genel olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Kara Karayev'in bestecilik anlayışı ve yaratıcılık dönemleri ele alınmıştır. Kara Karayev'in eserlerinde etkilendiği akımlara, yaratıcılığının gelişiminde etkisi olan bestecilere değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde Kara Karayev'in bestelediği“Piyano için 24 Prelüd”adlı eseri form, ritim ve doku açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the life, works, and musical language of Kara Karayev, who took part in the development of contemporary Azerbaijani music, are mentioned. Also, his 24 preludes for piano were examined in terms of form and texture.In the first part of the study, which consists of four main parts; the modes of Azerbaijani music, folklore and development are discussed. Also works of Azerbaijani composers living in 19th and 20th centuries are included. In the second part, the life and works of Kara Karayev are examined in general. In the third chapter, Kara Karayev's understanding of composition and his periods of creation are discussed. Various stiles which had influenced Karayev and composers who had an impact on the development of his creativity are mentioned. In the fourth part of the study,“24 Preludes for Piano”composed by Kara Karayev are examined in terms of form, rhythm and texture.