Romantik ilişkilerde çatışmanın erken dönem uyumsuz şemalar ve bilişsel esneklik ile ilişkisi
Investigating the romantic conflict resolution styles in relation to early maladaptive schemas and cognitive flexibility
- Tez No: 678397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, çatışma çözme stilleri, erken dönem uyumsuz şemalar, romantik ilişkiler, Cognitive flexibility, conflict resolution styles, early maladaptive schemas, romantic relationships
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Mevcut çalışmada romantik ilişkilerde çatışma çözme stillerinin erken dönem uyumsuz şemalar ve bilişsel esneklik ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç: Çalışmada veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Romantik Partner Çatışma Ölçeği (RPÇÖ), Young Şema Ölçeği Kısa Form 3 (YŞÖ-KF3) ve Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE) kullanılarak toplanmıştır. Yöntem: Veriler 18-45 yaş aralığında olan 455 kişilik toplum örnekleminden toplanmıştır. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon Katsayısı'ndan, Bağımsız Örneklem T Testi'nden ve ANOVA'dan faydalanılmıştır.Yapılan tüm analizler, SPSS for Windows, v26.0 paket programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmada, Reaktivite ve Baskınlık stillerinin tüm şemalar ile, Ayrılma stilinin sadece Cezalandırıcılık şeması ile, Kaçınma stilinin Fedakarlık ve Cezalandırıcılık şemaları ile, Boyun Eğicilik stilinin Haklılık ve Yüksek Standartlar hariç diğer şemalar ile ve Uzlaşma stilinin Haklılık, Cezalandırıcılık, Duyguları Bastırma ve Yüksek Standartlar hariç tüm şemalar ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu; Kaçınma ve Ayrılma stilleri hariç diğer çatışma çözme stilleri ile bilişsel esneklik arasında anlamlı bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Boyun Eğme, Uzlaşma, Baskınlık ve Ayrılma stillerinin, bilişsel esnekliğin her iki boyutunun, Yüksek Standartlar, Karamsarlık, Başarısızlık, İç İçelik/Bağımlılık şemaları hariç diğer şemaların, Zedelenmiş Sınırlar, Zedelenmiş Özerklik ve Kopukluk şema alanlarının sosyodemografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda çatışma çözme stillerinin tüm alt boyutlarının erken dönem uyumsuz şemalarla ilişkili olduğu, Uzlaşma, Reaktivite, Baskınlık ve Boyun Eğme stillerinin bilişsel esneklik ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Alanyazın incelendiğinde, romantik ilişkilerde çatışma çözme stillerini erken dönem uyumsuz şemalar ve bilişsel esneklik açısından inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Yapılan çalışma sayesinde, romantik ilişkilerde çatışma çözme stillerinin erken dönem uyumsuz şemalar ve bilişsel esneklik ile ilişkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the current study was to analyse the association of early maladaptive schemas and cognitive flexibility on romantic relationship conflict resolution styles. Materials: The personal information form, Romantic Partner Conflict Scale (RPCS), Young Schema Scale (YSS), and Cognitive Flexibility Inventory (CFI) were used to collect data. Method: The sample includes 455 participants aged between 18-45. Pearson Correlation Coefficient, Independent Sample t-test and ANOVA were used to analyze. The analysis of the data were conducted on SPSS for Windows, v26.0. Results: The current study found significant association of Interactional Reactivity and Domination styles with all schemas; Separation style with only Punitiveness schemas; Submission style with all schemas except Entitlement and Unrelenting Standards; Compromise style with all schemas except Entitlement, Punitiveness, Emotional Inhibition, and Unrelenting Standards; and significant correlation between all conflict resolution styles except Avoidance and Separation with cognitive flexibility. Additionally, it was confirmed that Submission, Compromise, Domination and Separation styles, both two subdimensions of cognitive flexibility, all other schemas except Unrelenting Standards, Pessimism, Failure, Enmeshment/Dependency, Impaired Limits, Impaired Autonomy, and Disconnection schema domains showed variance depending on sociodemographic variables (sex, age, relationship status). Conclusion: The findings indicated that all subdimensions of the conflict resolution styles were associated with early maladaptive schemas; Compromise, Reactivity, Dominance, and Submission styles were significantly associated with cognitive flexibility, respectively. Literature review did not occur no study that examines the conflict resolution styles in romantic relationships in terms of early maladaptive schemes and cognitive flexibility. The current study provides evidence suggesting the association between romantic relationship conflict resolution styles, early maladaptive schemas, and cognitive flexibility.