Zeyneb Biişeva'nın Ülŭ İyĭk Buyında adlı romanının bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğü
Concordance and functional glorssary of Zeyneb Biişeva's Ulŭ Iyĭk Buyinda novel
- Tez No: 678419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Başkurt Türkçesi, Bağlamlı dizin, Başkurt edebiyatı, kelime grupları, Başkurt söz varlığı, TEBDİZ, Bashkir Turkish, Concondance, Bashkir literature, word groups, Bashkir vocabulary, TEBDİZ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1273
Özet
Türkiye'de Başkurt Türkçesi üzerine yapılmış birçok gramer çalışması mevcuttur. Ancak Başkurt Türkçesi üzerine edebî araştırmalar yeteri düzeyde değildir. Bundan dolayı bu çalışmada Başkurt yazar Zeyneb Biişeva'nın kaleme aldığı Ŭlŭ Ĭyĭk Buyında adlı eser TEBDİZ (Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü) projesi kapsamında incelenmiş ve eserdeki kelimeler bağlama göre tek tek anlamlandırılmıştır. Aynı zamanda eser üzerinde kelime grupları çalışması yapıldı ve eserin söz varlığı ortaya konulmuştur. Bu çalışma ile Başkurt edebî metinlerinin söz varlığını ortaya koymak ve bağlamlı dizin çalışmalarına katkı sağlamak amaçlandı.
Özet (Çeviri)
There are many grammar studies on Bashkir Turkish in Turkey. However, literary studies on Bashkir Turkish are not sufficient. Therefore, in this study, the work named Ŭlŭ Ĭyĭk Buyında, written by the Bashkir writer Zeyneb Biişeva, was examined within the scope of the TEBDİZ (Concordance and Functional Dictionary of Historical and Literary Texts) project and the words in the work were interpreted one by one according to the context. At the same time, word groups were studied on the work and the vocabulary of the work was revealed. With this thesis, it is aimed to reveal the vocabulary of Bashkir literary texts and to contribute to the contextual index studies.