Kırklareli kentinin tarihi oluşum sürecinde Yayla ve İstasyon mahallelerinin kullanıcı memnuniyeti ve konut şemalarının incelenmesi
To investigate people's satisfaction in Yayla and Istasyon neighborhood and housing scheme by examining the historical formation process of the Kırklareli city
- Tez No: 678519
- Danışmanlar: PROF. DR. SENNUR AKANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yayla Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Kullanıcı memnuniyeti, Değişen konut şemaları, Yayla Neighborhood, İstasyon Neighborhood, Satisfaction of the Who Live in Kırklareli, Changing Housing Schemes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kırklareli Türkiye genelinde gerek sınır kenti olma gerekse Türkiye'nin en önemli ticari merkezi olan İstanbul iline yakınlığı ile coğrafi olarak önemli konumdadır. Kırklareli Merkez ilçesinde son on yılda hızlı bir büyüme gözlenmiştir. Bunun sebepleri arasında Kırklareli Üniversitesinin kurulması ve gelişmesi, öğrenci göçü alması ile birlikte ekonominin büyümesi, büyüyen ekonomi ve gelen yeni genç profil ile birlikte sanatsal, kültürel ögelere daha çok yer verilmesi sayılabilir. Bununla beraber kent içinde de kullanıcı sürekli olarak yer değiştirmektedir. Bazı mahalleler gelişirken bazıları ise zaman içerisinde köhneleşmektedir. İyileştirme çabaları ve yeni yerleşim bölgelerinde hızla üretilen konutlar ile birlikte diğer kentlerden alınan göç karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda Kırklareli' de hızlı bir kentsel değişim söz konusudur. Hızlı gelişen kentlerde ekonomik ve sosyal problemler gözlemlenmektedir. Kentlilerin kent içerisindeki sürekli yer değiştirmesi de bu ekonomik olumsuzlukların başında yer almaktadır çünkü değişen ihtiyaçları karşılayamayan konutlar terk edilip bu bölge köhneleşmeye itilmektedir. Günümüz ihtiyaçları doğrultusunda değişen çevresel faktörlerin eski bir mahalle olan Yayla Mahallesi ve söz konusu mahalleye kıyasla yeni bir mahalle olan İstasyon Mahallesi üzerinden anket ve yerinde tespit çalışmaları, literatür taraması, ilgili kitap ve yazıların incelenerek kullanıcı memnuniyetinin sorgulanması ve konut şemalarındaki değişimin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kırklareli has a geographically important location in Turkey. It is not only because a border city but because a city which is very close to Istanbul, the most important commercial center in Turkey. Among the reasons fort his growth, the main factor can be assumed as the establishment and devolopment of thecity's new university, Kırklareli University which caused a huge growth of the economy with student immigration. However, the people in Kırklareli are constantly shifting the place where they live. While some parts of the city, as time goes by, are developing, some districts are becoming old. The city passes through become obsolete over time. Efforts are being made to meet the need for migration from other cities through the improvement efforts and rapid housing produced in new residential areas. Accordingly, there is a rapid urban change in Kırklareli. Economic and social problems are observed in rapidly developing cities. The continuous displacement of the urban population is one of these economic problems because the houses that cannot meet the changing needs are abandoned and this region is pushed to the outdated. Changes of environmental factors in parallel to the current needs, it is aimed to question their satisfaction and examine the changes in the housing scheme by preparing a questionnaire to determine it on-the-spot check, making a literature review and examining the books and documents in relation to the subject.