Burdur ili alternatif turizm potansiyeli ve yerel halkın turizm algısı
Burdur province alternative tourism potential and local people's perception of tourism
  1. Tez No: 678611
  2. Yazar: FATİH ÖZDAŞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UTKU ONGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, alternatif turizm, yerel halk, Burdur, Perception, alternative tourism, rural people, Burdur
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Turizm sürekli değişen bir sektör olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle insanlar artık değişen sektörde yeni akımlar ve arayışların içerisine girmişlerdir. Böylelikle bireyler alternatif turizm türlerine yönelmiş ve alternatif turizm türleri gelişmeye başlamıştır. Doğal güzellikler, tarihi dokular, yeni kültürler vb. insanların yeni çekim unsuru olma özelliğini taşımaktadır Bir bölgede turizmin ve alternatif turizme konu olan potansiyellerin hızlı gelişimi ve sürekliliği için yerel halk ve yerel halkın turizm algısı önemli etkenlerdendir. Son dönemde yerel halkların yörelerindeki turizm ile ilgili algılarını ortaya çıkaran çalışmalar artmaktadır. Genellikle ortaya çıkan sonuçlar, yerel halkın bölge turizminde ve turistlerin memnuniyeti üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada Burdur'un genel özellikleri, mevcut turizm potansiyeli ve alternatif turizm kaynakları incelenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak toplamda 450 kişi üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Burdur halkının turizm algısı ölçülmüştür. Bulgular, tamamlayıcı istatistiki bulgular ve algı farklılıklarını ortaya çıkaran bulgular olmak üzere iki başlık altında toplanmıştır. Burdur halkının turizme karşı olumlu bir tutuma sahip olduğu görülmüştür. Turizm ile birlikte ekonominin ve kültürün gelişeceğine, insanların birbiri ile kaynaşmasının artacağına, kültürel ve tarihi değerlerin koruncağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a constantly changing sector. For this reason, people have entered into new trends and searches in the changing sector. Thus, individuals turned to alternative tourism types and alternative tourism types started to develop. Natural beauties, historical textures, new cultures and so on. It has the characteristic of being the new attraction of people. Local people and the perception of tourism of the local people are important factors for the rapid development and continuity of tourism and potentials subject to alternative tourism in a region. Recently, there has been an increasing number of studies that reveal the perceptions of local people about tourism in their region. Generally, the results show that the local people have an impact on the tourism of the region and the satisfaction of the tourists. In this study, the general characteristics of Burdur, its current tourism potential and alternative tourism resources have been examined. The survey method was chosen as the data collection method in the study. A survey was conducted on 450 people in total using the convenience sampling method. Tourism perception of Burdur people has been measured. Findings are grouped under two headings as basic statistical findings and findings revealing attitude differences. It has been observed that the people of Burdur have a positive attitude towards tourism. It is believed that together with tourism, economy and culture will develop, people will be more integrated with each other, cultural and historical values will be protected.