Tarihi yapılarda taşıyıcı sistemlerin karbon elyaf bantlar ile güçlendirilmesi
Strengthening a historical building with carbon fiber bands
  1. Tez No: 678811
  2. Yazar: GÜLİZAR TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma duvar, Güçlendirme, Sismik Performans, Hatıl, Karbon Elyaf Malzeme, Masonry Wall, Reinforcement, Seismic Performance, Beam, Carbon Fiber Material
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Genel olarak depremler sırasında oluşan yatay gerilmeler yığma duvarlarda çatlaklara sebep olur. Eski yapılarda çekme elemanı olarak genelde ahşap veya demir hatıllar konulurdu. İncelenen pek çok eski yapının duvarlarında bu hatıllar çürümüş ve çekme özelliğini kaybetmiştir. Özellikle daha fazla atmosferik kirliliğin olduğu yerlerde bu durum daha riskli olabilir ve bundan sonraki yüzyıllarda bu kirliliğin artması bu hatılların yaklaşık 300 yıl yerine 100 yıl veya daha az ömürlü olabilmeleri sonucunu doğurabilir. Bu çalışmada örnek bir tarihi yapı sonlu elemanlar yöntemi ile SAP2000 programında modellenerek analiz edilmiş ve yığma duvarların güçlendirilmesi için karbon elyaf bantlar ile karbon elyaf filelerin birlikte kullanıldığı karma bir sistem önerilmiştir. Böylece yapıya kazandırılan bu çekme elemanlarına yığma duvarların enine doğru açılmasını engelleyen etriye görevi yapan bir sistem diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In general, horizontal stresses that occur during earthquakes cause cracks in masonry walls. In old buildings, usually wooden or iron beams were used as tension members. These beams rotted on the walls of many old buildings examined and lost their tensile properties. This may be more risky, especially where there is more atmospheric pollution, and the increase in this pollution in the next centuries may result in these beams lasting 100 years or less instead of about 300 years. In this study, an exemplary historical building is modeled and analyzed in the SAP2000 program using finite element method, and a mixed system in which carbon fiber bands and carbon fiber meshes are used together is proposed to strengthen the masonry walls. Thus, we can say that these pull elements added to the structure are a system that acts as a stirrup that prevents the masonry walls from opening laterally.