Koyun (Ovis aries) rumeninde yaşayan bazı simbiyotik siliyatların sitolojik ve morfolojik yapıları
Cytological and morphological structures of some symbiotic ciliates living in the rumen of sheep (Ovis aries)
  1. Tez No: 67899
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rumen, Protozoa, Sitoloji, Morfoloji, Siliyat, Isotrichidae, Holotrich, Isotricha, Dasytricha, Rumen, Protozoa, Cytology, Morphology, Ciliata, Isotrichidae, Holotrich, Isotricha, Dasytricha
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Isotricha prostoma, Isotricha intestinalis ve Dasytricha ruminantium ruminantlann rumeninde endosimbiyotik olarak yaşamaktadır. Bu çalışmada incelenen türler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi tarafından bakımı yapılan rumeni fistüllü koyunların ve Van Belediyesi Kesimevinde kesilen koyunların rumeninden elde edilmiştir. Bu çalışmada türlerin morfolojik, sitolojik ve rumen içindeki sayısal özellikleri çeşitli teknikler kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca Vandaki koyunlarda yaşayan isotrichid türlerin bazı özelliklerinin başka konaklarda ve farklı coğrafık bölgelerde yaşayanlardan farklı oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Jsotricha prostotna, Isotricha intestinalis and Dasytricha ruminantium live as endosymbiotic in the rumen of ruminants. The species observed in this study were obtained from the rumens of the sheeps with flstulated rumen which kept in Agricultural Faculty of Yüzüncü Yıl University, and the sheeps were cut at the Slughterhouse of Van Manicipality. In this study, morfological, cytologtcal and numerical characteristics of the species in the rumens were investigated by various experimental techniques. In addition, some characteristics of the isotrichids species live in the rumens of sheeps in Van were determined as different from characteristics of the same species live some other hosts and geographical localities.