Kütahya ili merkez ilçe orman köylerinde ORKÖY uygulama projelerinin sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of results of ORKOY implementation projects in forest villages in central district of Kütahya province
- Tez No: 679020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN EMRE ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, orman köyü, orman köylüsü, ORKÖY projeleri, Rural development, forest village, forest villager, ORKOY projects
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili merkez ilçesi sınırları içerisinde yer alan orman köylerinde 2010-2019 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde Orman ve Köy İlişkileri Dairesi (ORKÖY) tarafından gerçekleştirilen sosyo-ekonomik nitelikli kalkınma projelerinin uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Merkez İşletme Şefliği, Çöğürler işletme Şefliği, Sabuncupınar İşletme Şefliği, Gümüşdağı İşletme Şefliği sınırları içinde 2010-2019 yılları arasında ORKÖY'ün sağlamış olduğu projelerden faydalanan toplam 32 adet orman köyünde 179 katılımcı ile yüz yüze anket yöntemi kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, frekans ve yüzde dağılımları ki-kare bağımsızlık testi, çapraz tablolar kullanılmıştır. İlişkilerin düzeylerini belirlemek için ise Cramer's V ve Gamma ilişki katsayıları kullanılmıştır. Buna göre, orman köylüsü olmalarına rağmen katılımcıların %73'ünün temel geçim kaynağı tarım-hayvancılıktır. Pek çok kırsal kesim yerleşim yerindeki yaşlı nüfusun aksine katılımcıların yaş ortalaması 51'dir. Katılımcıların %97,8'i hanede orman işleriyle uğraşan olmadığını, %87,2'si orman teşkilatıyla ilişkilerin iyi olduğunu belirtmiştir. Dikkat çekici bulgulardan biri de katılımcıların ORKÖY faaliyetleriyle ilgili yeterli olup olmadığı sorusuna vermiş oldukları cevaplardır. Buna göre; katılımcıların %43,6'sı kısmen memnun olduklarını belirtirken, %44,7'si de herhangi bir fikir sahibi olmadığını ifade etmiştir. Buna karşılık katılımcıların %94'ü belirtilen dönemde ORKÖY tarafından gerçekleştirilen süt/besi/güneş enerjisi projelerinin seçiminin doğru olduğunu belirtmiştir. Çalışma sonunda ORKÖY projelerinin daha da genişletilerek ve geliştirilerek sunulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yine göçü engellemek adına köylülerin tarım, ormancılık ve hayvancılık gelirlerini artıracak girişimlere gereksinim duyulmaktadır. Orman köyleri için önemli bir unsur olan kooperatifçiliğin köylülere daha iyi anlatılması önem arz etmektedir. Ormancılık teşkilatıyla köylüler arasındaki ilişkilerin olumlu hale getirilmesi bakımından yapılacak her türlü faaliyete orman köylülerinin de dâhil edilmesi sorunların çözümünde etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the implementation results of the socio-economic development projects carried out by Department of Forest-Village Relations (ORKÖY) in the 10 year period between 2010-2019 in the forest villages located within the borders of the central district of Kütahya. In this context, interviews were made with 179 participants in a total of 32 forest villages benefiting from the projects provided by ORKÖY between 2010 and 2019 period within the borders of the Central Sub-district Directorate, Çöğürler Sub-district Directorate, Sabuncupınar Sub-district Directorate and Gümüşdağı Sub-district Directorate, using face-to-face survey method. Frequency and percentage distributions, chi-square independence test, cross table were used to evaluate the obtained data. Cramer's V and Gamma correlation coefficients were also used to determine the levels of correlations. Accordingly, although the participants are forest villagers, the main livelihood of 73% is agriculture-animal husbandry. Unlike the elderly population in many rural settlements, the average age of the participants is 51. 97,8% of the participants stated that the their households is not dealing with forest works, 87,2% of them stated that the relations with the forest organization are good. One of the striking findings is the answers given by the participants to the question of whether ORKÖY is sufficient or not. According to this; while 43,6% of the participants stated that they were partially satisfied, 44,7% of them stated that they did not have any idea. On the other hand, 94% of the participants pointed out that the selection of milk / fattening / solar energy projects realized by ORKOY in the specified period was correct. As a result of the study, it was revealed that ORKÖY projects should be presented by further expanding and developing. Also, in order to prevent migration, initiatives are needed to increase the income of the villagers in agriculture, forestry and livestock. Cooperative, which is important for forest villages, should be better explained to the villagers. In order to improve the relations between the forestry organization and the villagers, the inclusion of forest villagers in all kinds of activities will be effective in solving the problems.