2018 hayat bilgisi öğretim programlarının ve uygulamalarının öğrencilere 21. yüzyıl becerilerini kazandırma durumlarının incelenmesi
The investigation of 2018 life sciences curriculum and its activities in terms of predisposing the students to 21st-century skills
- Tez No: 679225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı, 21. Yüzyıl Becerileri, Öğrenme ve Yenilik Becerileri, Bilgi Medya ve İletişim Teknolojileri Becerileri, Yaşam ve Kariyer Becerileri, (Life Studies Curriculum, 21st Century Skills, Learning and Innovation Skills, Information Media and Communication Technology Skills, Life and Career Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırmanın amacı 2018 Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programının (HBDÖP) ve uygulamalarının öğrencilere 21. yüzyıl becerilerini kazandırmaya yönelik olma durumunu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada 2018 HBDÖP öğretim programı ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılında birinci, ikinci ve üçüncü sınıf düzeyinde kullanılan MEB Hayat Bilgisi ders ve çalışma kitapları incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiz ile gerçekleştirilmiştir. Öğretim programında yer alan kazanımların, ders ve uygulama kitaplarında yer alan metin ve etkinliklerin 21. yüzyıl becerilerini kazandırmaya yönelik olma durumunun analizinde betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. P21 21. Yüzyıl Becerileri Çerçevesi analiz çerçevesi olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 2018 HBDÖP kazanımları ile Hayat Bilgisi ders ve çalışma kitaplarında yer alan metin ve etkinliklerin öğrenme ve yenilik becerilerinden en çok eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik, en az işbirliği becerisini geliştirmeye yönelik olduğu tespit edilmiştir. Bilgi, medya ve teknoloji becerileri arasında en çok bilgi okuryazarlığı becerisini geliştirmeye yönelik, en az ise bilgi ve iletişim teknolojisi becerisini geliştirmeye yönelik olduğu saptanmıştır. Yaşam ve meslek becerilerinden ise en çok esneklik ve uyum becerisini geliştirmeye yönelik en az üretkenlik ve sorumluluk becerisini geliştirmeye yönelik olduğu tespit edilmiştir. Medya okuryazarlığı becerisini geliştirmeye yönelik hiç etkinlik ve kazanım olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca öğretim programında yer kazanımlar ile ders kitaplarında yer alan etkinlikler arasında 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik olma açısından bir uyum olduğu tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile kazanım hangi 21. yüzyıl becerisini geliştirmeye yönelik ise o kazanıma ilişkin kitaplarda yer alan etkinlik ve metinlerin de aynı beceriyi geliştirmeye yönelik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the 2018 Life Sciences Curriculum (LCS) and its activities in terms of predisposing the students to 21st -century skills. For this purpose in mind, the 2018 LCS curriculum and the Ministry of National Education Life Sciences textbooks and workbooks for the first, second and third graders during the academic year of 2020-2021 were scrutinized. Document analysis, one of the qualitative research methods, was adopted in the study. The descriptive analysis technique was exploited for the analysis of the learning outcomes in the curriculum, and the texts and activities in the textbooks and workbooks in terms of predisposing the students to 21st- century skills. The P21 21stCentury Skills Framework was chosen as the framework of reference. The research results indicated that the 2018 LCS learning outcomes and the texts and activities included in the Life Studies textbooks and workbooks aimed at predisposing critical thinking and problem-solving skills to the highest degree and cooperation skill to the lowest degree for the area of learning and innovation skills. It was obvious that they aimed at improving information literacy skills to the highest degree, and information and communication technology skills to the lowest degree for the area of information, media, and technology skills. It was established that they aimed at developing flexibility and adaptability skills to the highest degree, and productivity and accountability skills to the lowest degree for the area of life and carrier skills. However, that no activities and learning outcomes were found to aim at improving media literacy skills .Moreover, it was yielded that there was a harmony between the learning outcomes in the curriculum and the activities in the textbooks in terms of aiming at predisposing 21st-century skills. In other words, it was pointed out that the texts and activities in the textbooks and the respective learning outcomes aimed at promoting just the same 21st-century skills.