Türkiye'de ergenlik dönemi bireylerde ihmal ve cinsel istismara yönelik yapılan araştırmaların doküman analizi
Document analysis of researches towards negligence and sexual abuse in adolescent period in Turkey
  1. Tez No: 679264
  2. Yazar: BETÜL TUNÇEL TUNAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, İhmal, İstismar, Cinsel İstismar, Doküman Analizi, Adolescents, Negligence, Abuse, Sexual Abuse, Document Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünya nüfusu üzerinde önemli bir orana sahip çocuklar ve ergenler geleceğimizin de yapı taşlarını oluşturmaktadır. Geleceğimizin teminatı ve başarılı nesillerin oluşumu için günümüzdeki ergenlerin psikososyal açıdan sağlıklı gelişimi oldukça önem arz etmektedir. Ancak bahsi geçen gelişimsel süreci olumsuz yönde etkileyen en önemli konular arasında ihmal ve istismar bulunmaktadır. Bu önem doğrultusunda bu tez çalışmasının temel amacı Türkiye'de ergenlik dönemindeki bireylerin ihmaline ve cinsel istismarına yönelik yapılan araştırmaların doküman analizi yöntemiyle incelenmesidir. Bu amaçla“Ulusal Tez Merkezi”ndeki tezler araştırmanın verilerini oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre ihmal ve istismar kavramlarına yönelik hazırlanan 390 tezin 29 tanesi Ergenlik dönemi bireylerde ihmal ve cinsel istismara yöneliktir. 29 tezin, 26 tanesi nicel araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmıştır. İncelenen tezlerde, ölçekler üzerinden ihmal ve istismarın ergenlerdeki etkisi değerlendirilmiştir. İlgili nicel çalışmalarda ergenlerde ihmal ve cinsel istismarın negatif duygu durumlarını, uyumsuzluğu, öfke/agresyonu, stresi, duygu düzenleme düzeylerini ve fiziksel sağlığı bozucu etkisinin olduğuna yönelik tespitler verilmiştir. Ayrıca ergenlerde ihmal ve cinsel istismarın düşük sosyo-demografik şartlara bağlı olarak yordandığı da tespitler içerisinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Children and adolescents who have a significant proportion in the world population, are also our future's building blocks. It is very important that the psychosocial healthy improvement of adolescents for the assurance of our future and formation of successful generations. However, negligence and abuse are among the most important issues which affect the mentioned process negatively. In line with this significance the main purpose of this dissertation is to be examined the research about negligence and sexual abuse of individuals in adolescent period in Turkey with the document analysis method. With this aim, the dissertations in“National Thesis Center”generates the data of the research. According to the findings which have been achieved as a result of the research, 29 of 390 dissertations done for the terms of negligence and abuse are aimed at negligence and sexual abuse in individuals in adolescent period. 26 of 29 dissertations were done by using quantitative research methods. In examined dissertations it was evaluated that the effect of negligence and abuse in adolescent using scales. In related quantitative studies it was determined that negligence and abuse in adolescent have a destructive effect on negative emotional state, disjointedness, anger/aggretion, stress, emotion regulation levels and physical health. In addition, negligence and abuse in adolescents are predicted depending on low socio-demographic takes part in determinations.