El-Kavlü'l-Ceyyid Fi Şerhi Ebyâti't-Telhîs metin-inceleme (s.404-528)
El-Kavlü'l-Ceyyid Fi Şerhi Ebyâti't-Telhîs text-analyze (p.404-528)
  1. Tez No: 679400
  2. Yazar: HOSSAM HASSAN MOHAMED SAAD MANAA HOSSAM HASSAN MOHAMED SAAD MANAA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Zihni Efendi, el-Kavlü'l-Ceyyid, şevâhid şerhi, belagât, nahiv, Mehmed Zihni Efendi, el-Kavlü'l-Ceyyid, Explication, Syntax, Rhetoric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Son devir Osmanlı âlimi ve müderrisi Mehmed Zihni Efendi'nin (ö. 1911) el-Kavlü'l-Ceyyid adlı eseri; Hatîb el-Kazvînî'nin Telhîsü'l-Miftâh'ı ile ona Teftâzânî tarafından yazılan el-Mutavvel ve Muhtasarü'l-Me'ânî adlı şerhlerde, ayrıca Seyyid Şerîf el-Cürcânî'nin el-Mutavvel hâşiyesinde geçen şiir şevâhidinin şerhi niteliğinde bir eserdir. Eser, medrese eğitimi alan gençlere yönelik bir üslup ve bakış açısıyla yazılmıştır. Ders kitabı tarzındaki eserin 404-528 sayfalarının çeviri yazısı, çalışmamızın esasını teşkil etmektedir. Literatürde şevâhid şerhleri olarak geçen bu tarz eserler, nahiv ve belagât ilmiyle alakalı yazılan kitapların açıklaması ve yardımcı kitabı olarak tarif edilebilir.
Özet (Çeviri)
“El-Kavlü'l-Ceyyid”, the literary work by Mehmed Zihni Efendi (d. 1911) who was a late Ottoman scholar and lecturer, is an explication work of poem citations which take place within“Telhîsü'l-Miftâh”by Hatîb el-Kazvînî, and its explication“El-Mutavvel ve Muhtasarü'l Me'ânî”by Teftâzânî, also“El-Mutavvel”postscript by SeyyidŞerîf el-Cürcânî. The work was written in a specific literary style and perspective, and was devoted to young people having madrasah education. Translation of pages 404-528 of the textbook constitutes the basis of this work. These sorts of works are known as“poem citations”in literature; they can be defined as supplementary resources and explanation of books on syntax and rhetoric.