Pazarcık (Kahramanmaraş) ilçesi arazi kullanımının sürdürülebilir tarım potansiyeli açısından değerlendirilmesi
Evalution of Pazarcik (Kahramanmaraş) district land use in terms of sustainable agriculture potantial
  1. Tez No: 679411
  2. Yazar: ŞEYMA NACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİRE KARADEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanımı, Tarım Potansiyeli, Sürdürülebilirlik, Pazarcık, Kahramanmaraş, Land Use, Agricultural Potential, Sustainability, Pazarcık, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Pazarcık ilçesi kurulduğu saha itibariyle M.Ö 3500-3000 yılları arasına dayanan çok eski bir yerleşim yeridir. İlçenin arazi kullanımı geçmişten günümüze üzerinde etkili olan faktörlerin etkisi ve kullanım amacı doğrultusunda belli değişikliklere uğramıştır. Bu çalışmada Pazarcık ilçesinin geçmişten günümüze arazi kullanım durumu ele alınmış, öncelikle sahanın coğrafi potansiyeli ve sınırlılıkları belirlenmiş, sürdürülebilir arazi kullanım planlamasının oluşturulması amaçlanmıştır. Mevcut arazi kullanım durumu CORİNE arazi örtüsü veri setleri kullanılarak ortaya konmuş ve bu arazi örtüsünün tarımsal potansiyeli sürdürülebilirlik ilkelerine dikkat çekilerek değerlendirilmiştir. Çalışma coğrafyanın dağılış, bağlantı kurma ve nedensellik ilkeleri doğrultusunda yapılmıştır. Öncelikli olarak literatür taraması yapılmış, literatür taramasını çeşitli kurum ve kuruluşlardan gerekli verilerin temin edilmesi, arazi gezi ve gözlemleri, yerel halk ile serbest mülakatlar, sayısal verilerin toplanması ve dijital ortamda ArcGIS programı kullanılarak haritaların oluşturulması takip etmiştir. Ön hazırlıkların yapılmasının ardından çalışmanın amacı doğrultusunda tablo, grafik, harita ve fotoğraflarla da çalışma desteklenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; ilçenin arazi örtüsünde en büyük değişim 1990-2000 yılları arasındaki dönemde yaşanmıştır. Bu 10 yıllık süreçte tarım alanlarında 277.9 hektar bir azalma söz konusu iken, yapay alanlarda (yerleşim birimleri) 372 ha bir artış gözlenmiştir. Bu durumun temel sebebi; 1926 yılında ilçe merkezine tren istasyonun yapılması ve sonrasında ilçenin genelinden bu alana doğru yoğun şekilde nüfusun yerleşmesidir. Aynı zamanda 1941 yılında hükümet konağının ilçe merkezine taşınmış olması da nüfusun artışı üzerinde etkisi olmuştur. Çalışmanın; arazi kullanımının sürdürülebilir tarımsal potansiyeli açısından yeterli ve doğru şekilde kullanılma durumu ve gelecekte yerleşmeyi ilgilendiren planlama çalışmalarında yol gösterici olması beklenmektedir. Ayrıca çalışmada, ileriye yönelik öngörüler ve öneriler de bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pazarcık district is a very old settlement dating back to 3500-3000 BC as of the site it was founded. The land use of the district has undergone certain changes in line with the effects of the factors that have been effective on it from the past to the present and the purpose of use. In this study, the land use status of Pazarcık district from the past to the present has been discussed, first of all, the geographical potential and limitations of the field have been determined, and it has been aimed to create a sustainable land use plan. The current land use situation was revealed using CORINE land cover datasets and the agricultural potential of this land cover was evaluated by drawing attention to sustainability principles. The study was carried out in accordance with the principles of distribution, connection and causality of geography. First of all, a literature review was made, followed by obtaining the necessary data from various institutions and organizations, field trips and observations, free interviews with the local people, collecting numerical data and creating maps using the ArcGIS program in the digital environment. After the preliminary preparations were made, the study was supported with tables, graphics, maps and photographs in line with the purpose of the study. According to the findings obtained in the study; The biggest change in the land cover of the district was experienced in the period between 1990-2000. While there was a decrease of 277.9 hectares in agricultural areas in this 10-year period, an increase of 372 hectares in artificial areas (settlements) was observed. The main reason for this situation; It is the construction of a train station in the district center in 1926 and then the settlement of the population from the whole of the district to this area. At the same time, the fact that the government office was moved to the district center in 1941 had an impact on the increase in the population. of the study; It is expected that the land use will be used adequately and correctly in terms of its sustainable agricultural potential and it will be a guide in the planning studies related to settlement in the future. In addition, future projections and recommendations are also made in the study.