Taşıt lastiği üretiminde kullanılan pişirme torbası hamur bileşim reçetesinin iyileştirilmesi
Improvement of curing bladder composition recipe used invehicle tire production
- Tez No: 679412
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAYAN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lastik Pişirme Torbası, Dolgu Maddeleri, Reolojik ve Fiziko-Mekanik Özellikler, Çam İğnesi Yaprağı, Tyre Curing Bladder, Fillers, Rheological and Physico-Mechanical Properties, Pine Leaf
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Billas Lastik ve Kauçuk firmasının dış lastikleri pişirmek için kullandığı butil kauçuk (IIR)/kloropen kauçuk (CR) karışımı kullanılarak üretilen pişirme torbalarının kullanım ömrünün uzatılması ve ekonomik kauçuk karışımların hazırlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda pişirme torbalarının performansına IIR/CR kauçukları, dolgu maddeleri ve antioksidan oranlarının reolojik ve mekanik özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Pişirme torbası karışımları için 21 farklı reçete hazırlanmıştır. Bunlardan birisi referans reçete (RF) olup, diğerleri ise geliştirme reçeteleridir. Hazırlanan tüm karışımlara vulkanizasyon öncesi reolojik testler ve vulkanizasyon sonrası fizikomekanik testler (sertlik, yoğunluk, ısıl yaşlanma önce ve sonrası; kopma mukavemeti, % uzama, yırtılma mukavemeti ve modülüs %300) uygulanmıştır. Tüm testler ilgili ASTM D standart test prosedürüne uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca; referans reçetesi ile hazırlanan RF kodlu numune ve en iyi fizikomekanik özelliklere sahip numunelerin (R1, R7 ve R7A kodlu reçeteler) kimyasal yapısı, termal ve morfolojik yapıları FTIR, TGA/DSC ve SEM cihazları ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to extending service life of curing bladders that produced by using butyl rubber (IIR) / chloropen rubber (CR) which is exerted to cure the tire of Billas Tire and Rubber company, and to prepared economical rubber mixture. Thus the effect of IIR/CR rubbers, fillers and antioxidant ratios on rheological and mechanical properties were investigated in curing bladders. 21 different recipes were prepared for curing bladder mixtures. While one of them is reference recipe (RF), the others are development recipes. Rheological tests before vulcanization and physicomechanical tests after vulcanization (stiffness, density, before and after thermal aging, tensile strength, percentage elongation, tear resistance and mod.%300) were done to each mixture. All tests were accordance with the ASTM D standard test procedure. FTIR, TGA/DSC and SEM analyses were also done to determine the chemical, thermal and morphological structure of RF coded sample prepared with the reference recipe and samples with the best physicomechanical properties (R1, R7 and R7A coded recipes).