Post COVID-19 hastalarının ağrı, yorgunluk ve kinezyofobi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of pain, fatigue and kinesiophobia levels in post COVID-19 patients
  1. Tez No: 679593
  2. Yazar: BÜŞRA ÇAKILLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: uzun covid-19, Post-Covid-19 sendromu, rehabilitasyon, yaşam kalitesi, long Covid-19, Post-Covid-19 syndrome, rehabilitation, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Post Covid-19 hastalarında ağrı, yorgunluk, dispne, fonksiyonel kapasite, kinezyofobi ve ağrıyı endişesinin ilişkisini inceleyerek bu parametrelerin yaşam kalitesine etkisini araştırmaktı. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Eskişehir Şehir Hastanesi Post Covid İzlem Merkezi'ne başvuran 489 hasta davet edildi. Değerlendirmede demografik bilgiler kaydedildikten sonra fonksiyonel kapasite 6 dk yürüme testi ile değerlendirildi. Katılımcıların ağrı şiddeti için Vizüel Analog Skala (VAS), yorgunluk şiddeti için Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ), dispne düzeyi için Modifiye Medikal Araştırma Kurulu Skalası (mMRCS), kinezyofobi için Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), ağrı endişesi için Ağrı Endişeler Ölçeği (UWCAP-TR) ve yaşam kalitesi için Nottingham Sağlık Profili (NSP) değerlendirme araçları kullanıldı. Bulgular: Çalışma 56'sı kadın 29'u erkek 85 katılımcı ile tamamlandı. Katılımcıların yaş ortalaması 47,37± 15,35 idi. Yaşam kalitesi ve ağrı şiddeti(r= 0,409, p< 0,01), yorgunluk (r= 0,588, p< 0,01), dispne şiddeti (r= 0,691, p< 0,01) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptandı. Fonksiyonel kapasite ile yaşam kalitesi arasında ise negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı ilişki saptandı (r= 0,409, p< 0,01). Yaşam kalitesi ile kinezyofobi (r= 0,723, p< 0,01), ağrı endişesi (r= 0,666, p< 0,01) arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler saptandı. Ağrı şiddeti, yorgunluk, dispne düzeyi, kinezyofobi ve ağrı endişesi düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yaşam kalitesi ağrı, emosyonel reaksiyonlar, sosyal izolasyon, fiziksel aktivite, uyku ve enerji skorunu yordadığı saptandı (F= 5,197 ile F= 27,090 arasında; p< 0,001). Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna göre, Post Covid-19 hastalarında ağrı, yorgunluk, dispne, fonksiyonel kapasite, kinezyofobi ve ağrı endişesinin yaşam kalitesini etkileyebilecek parametreler olduğu görüldü. Bu nedenle bu hastaların değerlendirme ve tedavilerinde bu parametreler göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between pain, fatigue, dyspnea, functional capacity, kinesiophobia, and pain catastrophizing in Post-Covid-19 patients and to explore their impact on quality of life. Materials and Methods: A total of 489 patients who visited the Post Covid Followup Center at Eskişehir City Hospital were invited to participate in the study. After recording demographic information, the participants' functional capacity was assessed using the 6- minute walk test. The Visual Analog Scale (VAS) was used to measure the intensity of pain, the Fatigue Severity Scale (FSS) was used to assess fatigue severity, the Modified Medical Research Council Scale (mMRC) was used to determine the level of dyspnea, the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK) was employed to evaluate kinesiophobia, the University of Washington Chronic Pain-Targeted Rehabilitation Program Fear-Avoidance Beliefs Questionnaire (UWCAP-TR) was used to assess pain-related fear, and the Nottingham Health Profile (NHP) was used to evaluate the quality of life. Results: The study was completed with 85 participants, including 56 females and 29 males. The mean age of the participants was 47.37 ± 15.35 years. Significant positive correlations were observed between quality of life and pain intensity (r= 0.409, p< 0.01), fatigue (r= 0.588, p< 0.01), and dyspnea severity (r= 0.691, p< 0.01). There was a negative, moderate-level significant correlation between functional capacity and quality of life (r= 0.409, p< 0.01). Positive and high-level significant correlations were found between quality of life and kinesiophobia (r= 0.723, p< 0.01), as well as pain-related fear (r= 0.666, p< 0.01). Pain intensity, fatigue, dyspnea level, kinesiophobia, and pain catastrophizing were found to be statistically significant predictors of quality of life, pain, emotional reactions, social isolation, physical activity, sleep, and energy scores (F= 5.197 to F= 27.090; p< 0.001). Conclusion: Based on the results of this study, it was showed that pain, fatigue, dyspnea, functional capacity, kinesiophobia, and pain-related fear were parameters that could significantly affect the quality of life in Post-Covid-19 patients. Therefore, these parameters should be taken into consideration during the evaluation and treatment of these patients.