Determination of ageing properties of Turkish stones and investigation the effectiveness of diammonium phosphate consolidant
Türkiye'ye özgü taşlarda yaşlanma özelliklerinin belirlenmesi ve diamonyum fosfat koruyucusunun etkinliğinin incelenmesi
- Tez No: 679610
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA JALE GÜLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, koruyucu uygulaması, yaşlandırma, deneysel tasarım, Cultural heritage, stone, consolidant treatment, ageing, experimental design
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Yapısal kültürel mirasın korunması hem kültürel hem de bilimsel açıdan önemli bir konudur. Bu yapıların esas malzemesi olan taş ise, diğerlerinin yanında ayrı bir öneme sahiptir. Bu konuya olan ilgi uzun yıllardır sürmekte ve araştırmalar yapılmaktadır. Ancak, doğal bir malzeme olması dolayısıyla, her bir kültürel miras alanında birbirinden farklı özellikte taşlar bulunmakta ve bu nedenle her bir malzeme için yeniden inceleme yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye'ye ait dört farklı taş türü (Ankara, Bitlis, Mardin ve Nevşehir) incelenmiştir. Taşlar, sadece Anadolu'nun jeolojik mirası açısından önemli olmakta kalmayıp aynı zamanda, mimari miras için de önemli yapı unsurları oluşlarından dolayı tercih edilmişlerdir. Çalışmanın ilk kısmında, laboratuvar koşullarında manuel olarak yaşlandırma çevrimleri (donma-çözünme, sıcaklık bozunması) gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık bozunması denemeleri gerçekleştirilirken Design Expert 7.0 yazılımı kullanılarak deneysel tasarımdan faydalanılmıştır. Sonuçlar, iklimlendirme kabini kullanılarak otomatik olarak yapılan çevrimler ile kıyaslanarak sunulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında, işlem görmemiş taş örnekleri üzerinde DAP (Diamonyum fosfat) uygulaması yapılmıştır. Etkinliğinin incelenmesi için, yüzey sertliği, yüzey pürüzlülüğü, ultrasonik dalga hızı, delinme mukavemeti, renk ve hidrik özellikler analiz edilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise, Mardin ve Nevşehir taşları üzerinde yumuşak kaplama (bitkiyle örtme) tekniğinin simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Simülasyon sonucunda, sıcaklık farkı verileri toplanmış ve sonuçlar karşılaştırılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conservation of built heritage is an important subject for both culturally and scientifically. Stone, as the dominant component of the structures, has the major importance among the materials. There has been a great interest and research on stone conservation for decades. However, for being a natural resource, there are hundreds of different stone types used in cultural heritage sites and each site should have been treated individually because of that uniqueness. In this study, different types of Turkish stones (Ankara, Bitlis, Mardin and Nevsehir) have been investigated. They have been chosen for being not only important for geoheritage of Anatolia, but also a construction material for valuable architectural heritage. In the first part of the study, manual weathering cycles (frost-thaw and thermal degradation) have been applied. Thermal degradation experiment plan has been created by using Design Expert 7.0 software. The results have been compared with automated ageing cycles that took place in the weathering cabinet. In the second part of the study, DAP (Diammonium Phosphate) treatment has been applied on raw samples and effectiveness of the consolidant have been evaluated by analyzing surface hardness, surface roughness, ultrasonic pulse velocity, drilling resistance, color and hydric properties. As the last part of the study, a soft capping (plant covering) simulation has been performed on Mardin and Nevsehir stones. The data of temperature difference has been collected and results have been analyzed by comparing the samples.