Mikroakışkan aygıtta C. elegans için taurin takviyesi etkisinin incelenmesi
Investigation of taurin supplementation effect for C. elegans in microfluidic device
  1. Tez No: 679838
  2. Yazar: ELİF DİLARA ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOCAKULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Caenorhabditis elegans, taurin, mikroakışkan aygıt, Caenorhabditis elegans, taurine, microfluidic device
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında 119E299 No'lu TÜBİTAK projesinde imalatı gerçekleştirilen Caenorhabditis Elegans (C. elegans) için mikroakışkan egzersiz aygıtı kullanılmıştır. Mikroakışkan aygıtta C. elegans'lara egzersiz programı uygulanarak taurin takviyesinin sürünme mesafesi ve buna bağlı olarak hızlarına olan etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla kullanılan C. elegans'lar birçok özelliği bakımından özellikle egzersiz çalışmalarında kullanılan oldukça önemli bir model organizmadır. Çalışmamızda inkübatör cihazı ile nematodların kültür ortamlarının sıcaklığı ayarlanarak üreme ve gelişim evrelerinin kontrolü sağlanmıştır. Nematodların, akış odasındaki hareketleri değerlendirilerek deney düzeneğinin verimi elde edilmiştir. Laboratuvar çalışmalarında C. elegans'lar için taurin takviyesi etkisi aynı egzersiz programı uygulanıp mikroakışkan aygıt kullanılarak incelenmiştir. Taurin takviyesi için farklı oranlarda ve egzersizden kaç dakika önce verildiğine bağlı olarak ayrı ayrı deneyler gerçekleştirilerek video kaydına alınmıştır. Deney sonuçları analiz edilerek C. elegans'lar için taurin takviyesi etkisinin sürünme mesafesi ve buna bağlı olarak hızlarına olan etkisi incelenmiştir. Kullanılan mikroakışkan aygıt, özellikle yaşlanma ve metabolik hastalıklar ile ilgili ileriye dönük deneysel çalışmalarda kullanılabilecek bir cihazın oluşturulmasına öncülük edebileceğinden dolayı büyük önem taşımaktadır. Deney hayvanları veya insanlar üzerinde yapılan çalışmaların getirdiği zorluklar etik kurul gerektirmeyen ve kolayca üretilip saklanabilen C. elegans'lar üzerinde yapılarak giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a microfluidic exercise device was used for Caenorhabditis Elegans (C. elegans), which was manufactured in the TUBITAK project no 119E299. It was aimed to examine the effect of taurine supplementation on the creep distance and accordingly their speed by applying an exercise program to C. elegans in the microfluidic device. C. elegans, which is used to achieve this goal, is a very important model organism, especially used in exercise studies, in terms of many features. In our study, the temperature of the culture media of nematodes was adjusted with an incubator device and the control of reproduction and development stages was ensured. The efficiency of the experimental setup was obtained by evaluating the movements of the nematodes in the flow chamber. In laboratory studies, the effect of taurine supplementation for C. elegans was investigated by applying the same exercise program and using a microfluidic device. For taurine supplementation, different experiments were performed and video recorded depending on how many minutes before the exercise was given at different rates. The experimental results were analyzed and the effect of taurine supplementation on the creep distance and, accordingly, their speed for C. elegans was investigated. The microfluidic device used is of great importance, especially since it can lead to the creation of a device that can be used in prospective experimental studies on aging and metabolic diseases. The difficulties caused by studies on experimental animals or humans were eliminated by performing C. elegans, which does not require an ethical committee and can be easily produced and stored.