Ratlarda oluşturulan deneysel kafa travması modelinde shilajit ekstresinin nöroprotektif etkisinin araştırılması.
Investigation of neuroprotective effect of shilagite extract in experimental head trauma model created in rats
- Tez No: 679929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BURAK ATCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Deneysel kafa travması, shilajit, nöroprotektif etki, Experimental head trauma, shilajitis, neuroprotective effect
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada deneysel kafa travmasında shilajit ekstresinin nöroprotektif etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereçler ve yöntem: 33 adet Sprague Dawley türü Albino suşu erkek rattan oluşan üç grup çalışmaya alındı. Gruplar şu şekilde oluşturuldu: Grup 1 (n: 11): Travma uygulanıp, tedavi uygulanmayan grup. Grup 2 (n: 11): Travma uygulanıp, tedavide 0.5 mL/rat serum fizyolojik, intraperitonal uygulanılan grup. Grup 3 (n: 11): Travma uygulanıp, tedavide 150 mg/kg shilajit ekstresi, intraperitonal uygulanılan grup. Kafa travması oluşturulduktan sonra 2 ve 3. gruba bir, yirmidört ve kırk-sekizinci saatlerde belirtilen tedaviler uygulandı. Travma sonrası tüm gruplarda denet hayvanları 72. saatte sakrifiye edildikten sonra beyin dokuları ve kan örnekleri alındı. Beyin dokuları rutin histolojik doku takibi sonrası serebral korteks ve ca1 bölgesinden hazırlanan kesitleri hemotoksilen eozin ve luxol fast blue boyama ile incelendi. Alınan kan örneklerinden rutin işlemlerden sonra total antioksidan kapasitesi, total oksidan kapasitesi ve oksidatif stres indeksi ölçümleri yapıldı. Bulgular: Sadece travma uygulanan gruptaki ve travma sonrası tedavide serum fizyolojik verilen gruptaki red nöron sayısı ve ödem şiddeti travma sonrası shilajit ekstresi verilen gruba göre hem serebral korteks bölgesinde hem de ca1 bölgesinde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Travma sonrası shilajit ekstresi verilen gruba göre total antioksidan kapasite sadece travma uygulanan gruptan ve travma sonrası tedavide serum fizyolojik verilen gruptan alınan kan örneklerinde anlamlı olarak artarken, Travmatik beyin hasarı nedeniyle verilen shilajit ekstresi total oksidan kapasite ve oksidatif stres indeksi değerlerini diğer gruplara göre anlamlı olarak azaltmıştır. Sonuç: Sonuç olarak; akut travmatik beyin hasarının tedavisinde shilajit ekstresinin nöroprotektif etkisi olduğu gösterilmiştir. Shilajitin insanlarda sekonder beyin hasarının tedavisinde yararlı bir seçenek olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the neuroprotective effect of shilajit extract in experimental head trauma. Materials and methods: Three groups of 33 Sprague Dawley Albino strain male rats were included in the study. The groups were formed as follows: Group 1 (n: 11): The group in which trauma was applied but not treated. Group 2 (n: 11): The group that was applied trauma and treated with 0.5 mL / rat saline, intraperitoneally. Group 3 (n: 11): 150 mg / kg shilajit extract was administered intraperitoneally in the treatment of trauma. Following the head trauma, the indicated treatments were applied to the 2nd and 3rd groups at the first, twenty-four and forty-eighth hours. Brain tissues and blood samples were taken after the control animals were sacrificed at the 72nd hour in all groups after trauma. After routine histological follow-up of brain tissues, sections prepared from cerebral cortex and ca1 region were examined with hemotoxylin eosin and luxol fast blue staining. Total antioxidant capacity, total oxidant capacity and oxidative stress index were measured from blood samples taken after routine procedures. Results: The number of red neurons and the severity of edema were significantly higher in both the cerebral cortex and the ca1 region in the group treated with trauma only and in the group administered saline after trauma compared to the group that received shilajit extract after trauma. The total antioxidant capacity increased significantly in blood samples taken only from the group treated with trauma and saline in post-trauma treatment compared to the group given post-traumatic shilajit extract, while shilajit extract given due to traumatic brain injury significantly decreased the total oxidant capacity and oxidative stress index values compared to the other groups. . Conclusion: As a result; Shilajit extract has been shown to have a neuroprotective effect in the treatment of acute traumatic brain injury. Our study showed that shilajit may be a useful option in the treatment of secondary brain injury, in humans.