Evli bireylerde şiddete yönelik tutum ve manevi iyi olma
Attitudes towards violence and spiritual well-being in married individuals
- Tez No: 679954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Marriage, Violence Attitude, Spirituality, Spiritual Well-Being
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, evli bireylerin şiddete yönelik tutumları ve manevi iyi oluş puanları arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflenmiştir. Ayrıca çalışmada, elde edilen şiddet tutumu ve spiritüel iyi oluş verileri ile alt problemlere ışık tutan kişisel bilgi formunda yer alan demografik özellikler arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Araştırma, Antalya/ Muratpaşa 'da ikamet eden, evli erkek ve kadın katılımcılar ile gerçekleştirilmiştir. Evli bireyler, çift olarak ele alınmamış, bireysel katılım sağlanmıştır. Araştırmaya %56,8 'sı (269 kişi) kadınlardan % 43,2'si (205 kişi) erkeklerden olmak üzere toplam 474 katılımcının verileri dâhil edilmiştir. Araştırmaya katılan kişilere, Yakın İlişkilerde Şiddete Yönelik Tutum ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeklerinin formları ile sosyo- demografik bilgi formu uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 bilgisayar programı kullanılmıştır. Verilerden elde edilen puanlar ile araştırmanın bağımsız değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı test edilmiştir. Normallik parametrelerinin değerlendirilmesinde çarpıklık ve basıklık katsayılarının yanında kolmogorov smirnov testi kullanılmıştır. Değişkenlerin değerlendirildiği ölçüm araçlarının alt boyutları ve demografik bilgiler ile korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kavramsal çerçeve ele alınmış ikinci bölümde yöntem, bulgular ve tartışmaya yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre: Spiritüel İyi Olma alt boyutları ve Yakın İlişkilerde Şiddete Yönelik Tutum alt boyutları arasında anlamlı ilişkilere rastlanmıştır. Aşkınlık alt boyutu ile şiddet, kontrol ve istismar alt boyutları arasında anlamlı negatif ilişki bulunurken, doğa ile uyum ve şiddette yönelik tutum alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişkiye rastlanılmıştır. Katılımcıların, Şiddete yönelik tutumları, Manevi İyi oluş düzeyleri ve alt boyutlarının; Cinsiyet, yaş, eğitim, gelir, evlilik yaşı, evlenme biçimi, evlenmeden önceki tanışıklık süresi çocuk sayısı gibi demografik değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is examine the relationship between the attitudes of married individuals towards violence and their spiritual well-being scores. The study examined the relationship between the attitude of violence and spiritual well-being data obtained as well as the demographic characteristics in the personal information form that shed light on the subproblems. The study was carried out with married male and female participants, residing in Antalya / Muratpaşa. Married participants were considered as individuals, not as a couple. The study was carried out on 474 participants, 56.8% (269) of whom were women, 43.2% (205) of whom were men. Intimate Partner Violence Attitude Scale- Revised form , Spiritual Well-being Scale form and socio-demographic information form were completed by participants involving in the study. SPSS 22.0 computer program was used to analyse the data provided by the scales .It was tested whether there was a statistically significant relationship between the scores obtained from the data and the independent variables of the data. Kolmogorov Smirnov test was used in addition to skewness and kurtosis coefficients in the evaluation of normality parameters. Correlation analysis was performed with the sub-dimensions and demographic information of the measurement tools in which the variables were evaluated. The study consists of two parts. In the first part, the conceptual framework is discussed. In the second part, the method, findings and discussion are given. According to the findings obtained from the research; significant relationships were found between the sub dimensions of spirituel well being and sub dimensions of intimate partner violence attitude. There is a significant negative relationship between transcendence and control, abuse, violence. In addition, were found positive corrections between subdimensions of violence attitude and harmony with nature. It has been determined that the approaches of the participants to violence, spiritual well-being and sub-dimensions differed significantly according to demographic variables such as gender, age, education, income, age of marriage, style of marriage, the period of acquaintance before marriage and the number of children.