Hasan Ali Toptaş'ın romanlarının söz varlığı üzerine
On lexicology of Ali Toptas' novels
  1. Tez No: 679986
  2. Yazar: SELİN ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözvarlığı, Hasan Ali Toptaş, Gölgesizler, Sonsuzluğa Nokta, Kayıp Hayaller Kitabı, Vocabulary, Hasan Ali Toptaş, Gölgesizler, Sonsuzluğa Nokta, Kayıp Hayaller Kitabı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada modern Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Hasan Ali Toptaş'ın ilk üç romanı olan Sonsuzluğa Nokta (1993), Gölgesizler (1995), Kayıp Hayaller Kitabı (1996) adlı eserleri üzerinde sözvarlığı incelemesi yapılmıştır. Böylelikle Toptaş'ın sözvarlığının kavram dünyası tanımlanmaya çalışılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Toptaş'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Ardından çalışmanın ana bölümünü oluşturan ikinci kısmında sözvarlığının tanımı ve kapsamı ile sözvarlığının içerdiği öğeler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Hasan Ali Toptaş kitaplarında sözvarlığı incelemesi yer almaktadır. Bu bölümde adı geçen romanlar taranmış, tablolar hâline getirilmiş ve tabloların altında açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first 3 novels of Hasan Ali Toptaş's which are Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler and Kayıp Hayaller Kitabı were examined. Thus tried to describe conceptual world of Toptaş's vocabulary. This study consist of 4 section. First section contains of brief informations about Toptaş's life, literary personality and his novels. Then in second chapter which is main part of this study include defination of vocabulary and extent also content of vocabulary. Third section is about vocabulary examination of Hasan Ali Toptaş's novels. In this section novels which mentioned before scanned and vocabulary listed with short descriptive informations.