Spinoza'da felsefi sağaltımın imkânları
The possibilities of philosophical counseling in Spinoza
  1. Tez No: 680129
  2. Yazar: CEYLAN ORUÇÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi sağaltım, Spinoza, akıl, tutku, conatus, Philosophical therapy, Spinoza, reason, passion, conatus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
21. yüzyılda düşünen ve hisseden varlık olarak insan, içinde bulunduğu olumsuz durumlardan kaynaklı olarak yaşadığı anlamsızlık, varoluşsal boşluk, değerlerin yoksunluğu, ahlaksal yoksunluk ve duyguların doğru tanımlanmaması gibi birçok problem yaşamaktadır. Bu problemlere çözüm olmak adına, felsefenin tüm birikimini pratik yaşama uygulanmasını öngören felsefi sağaltım adlı yeni bir uygulama ortaya çıkmıştır. Felsefi sağaltım, felsefenin tüm birikimlerinden faydalanarak insanların bu problemlerine çözüm olmak, insanın kendi doğasını tanımasını, doğru düşünmesini ve içinde bulunduğu durumu sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmasını amaç edinmektedir. Buna bağlı olarak felsefe tarihindeki filozoflar, felsefenin hem teorik hem de pratik yönünü ele alıp; bununla ilgili görüşler öne sürmüşlerdir. 17. yy düşünürlerinden biri olan Spinoza, felsefi sorunları hem teorik hem de pratik olarak ele almasına rağmen çoğunlukla pratik yaşam üzerinde durmaktadır. Spinoza'nın felsefesi bir yaşam felsefesidir. Bu nedenle Spinoza üzerine yapılan çalışmaların çoğunluğu da pratik felsefe alanlarıyla ilgilidir. Spinoza, pratik yaşamla ilgili ele aldığı konuları mantıksal bir çerçevede açıklarken, kişinin duygularını, düşüncelerini, özgür iradesini ve aklın gücüne erişebilecek yetileri nasıl kazanılması gerektiğini öğretir. Bunlar bize felsefi sağaltımın temel konularını vermektedir. Bu çalışma da, biz bu konuları Spinoza'nın perspektifinden inceleyip felsefi sağaltımdaki yerlerinin önemini açıklamaya çalışacağız. Böylece felsefe tarihinde bir filozofun görüşlerinden yaralanarak günümüzde yaşanan problemlere çözüm getirmek niyetindeyiz.
Özet (Çeviri)
Human being, as a thinking and feeling being, in the 21st century, experiences problems such as the meaninglessness he has experienced due to the many negative situations he is in, existential emptiness, the lack of values and morals, that the emotions not being defined in the correct way. In order to solve these problems, a new practice called philosophical counselling has emerged, suggesting the practical application of philosophy and the application of all the accumulation of philosophy to the practical life. Philosophical counselling aims to be a solution to the problems of people by making use of all the accumulation of philosophy, to recognize one's own nature, to think correctly and to deal with and treat the case in a healthy way. Accordingly, philosophers in the history of philosophy, studying both the theoretical and practical aspects of philosophy, expressed their views on it. Although Spinoza, one of the 17th century philosophers, dealt with the philosophical problems, both theoretically and practically, mostly, focused on practical life. Spinoza's philosophy is the philosophy of life. Therefore, most of the studies done on Spinoza have been related to the field of practical philosophy. While Spinoza explained the subjects he cared about the practical life in a logical framework, has taught how to gain the person's feelings, thoughts, free will and abilities to reach the power of the mind. These offer us the main subject of philosophical counselling. In the present study, we will examine these issues through Spinoza's perspective and try to explain the importance of their place in philosophical counselling. Thus, we intend to bring solutions to problems experienced today, by benefiting from the views of a philosopher, in the history of philosophy.