Filistin şirketlerinde kriz yönetiminde halkla ilişkilerin rolü
The role of public relations in crisis management at the Palestinian companies
- Tez No: 680153
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL DEREN VAN HET HOF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kriz, Filistin, Kriz Yönetimi, Filistinli Şirketler, Public Relations, Crisis, Palestine, Crisis Management, Palestinian Companies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Halkla ilişkiler, zor koşullar ve olağanüstü durumlarla doğrudan ilgili olan bir bilim dalıdır. Sorunlar, krizler, istikrarsızlık ve diğerleri, halkla ilişkilerin gelişmesinin ve refahının doğrudan nedenleri arasındadır. Bu nedenle halkla ilişkilerin işlevlerinden biri de krizi aşmak veya oluşumunu önlemektir ve buna kriz yönetimi denir. Çalışma, Filistinli şirketlerde halkla ilişkiler çalışanlarının bakış açısıyla Filistin şirketlerinde kriz yönetiminde halkla ilişkilerin rolünü analiz etmektedir. Çalışmanın ilk bölümü, Filistin'de halkla ilişkilerin ve halkla ilişkilerin gelişim aşamalarının yanı sıra halkla ilişkilerin amaç ve özelliklerine ilişkin bir literatür taraması içermektedir. İkinci bölüm, bir bütün olarak krizin analitik bir sunumunu, kriz yönetiminin analitik bir sunumunu, kriz yönetiminin özelliklerini ve kriz yönetimi prosedürlerini içermektedir. Üçüncü bölüm araştırma sorularını, araştırma hedeflerini, araştırma sınırlamalarını ve nüfus ve örneklemeyi içerir. Bu bölüm ayrıca SPSS programı tarafından analiz edilen nicel verilere dayalı araştırma sonuçlarını içerir. Anket, Google Formlar kullanılarak Filistinli şirketlerdeki 106 halkla ilişkiler departmanı çalışanına uygulandı. Anket soruları, demografik bilgiler, şirkette halkla ilişkilerin önemi, kriz yönetiminde halkla ilişkilerin rolü ve son olarak halkla ilişkiler departmanının çalışmalarından memnuniyet derecesi olmak üzere dört bölüme ayrıldı.
Özet (Çeviri)
Public relations is a science that is directly related to difficult conditions and extraordinary situations. Problems, crises, instability and others are among the direct causes of the development and prosperity of public relations. Therefore, one of the functions of public relations is to overcome the crisis or prevent its occurrence, and this is called crisis management. The study analyzes the role of public relations in crisis management at the Palestinian companies through the perspective of public relations employees in Palestinian companies. The first chapter of the study includes a literature review of the stages of development of public relations and public relations in Palestine, as well as the aims and characteristics of public relations. The second chapter contains an analytical presentation of the crisis as a whole, an analytical presentation of crisis management, the characteristics of crisis management and crisis management procedures. The third chapter contains the research questions, research objectives, research limitations and population and sampling. This chapter also contains the research results based on the quantitative data analyzed by the SPSS program. The questionnaire was applied to 106 public relations department employees in Palestinian companies, using Google Forms. The questionnaire questions were divided into four sections, which are demographic information, the importance of public relations in the company, the role of public relations in crisis management and finally the extent of satisfaction with the work of the public relations department.