Hamdi Mert'in hayatı, eserleri ve din eğitim-öğretim görüşleri
Life, works and religious educational views of Hamdi Mert
  1. Tez No: 680152
  2. Yazar: ZAHİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hamdi Mert, Diyanet İşleri Başkanlığı, Örgün Din Eğitimi, Yaygın Din Eğitimi, Ahlaki Değerler, Hamdi Mert, Directorate of Religious Affairs, Formal Religion Education, Informal Religion Education, Moral Values
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Toplumun dini konularda bilgilendirilmesinde ve din algısının doğru ve çarpıtılmamış bir biçimde inşa edilmesinde en büyük sorumluluğu taşıyanlar din adamlarıdır. Onlar diğer meslek gruplarına nazaran daha fazla kitle ile muhatap olmakta, her yaştan, statüden, cinsiyetten insanla iletişim kurmakta ve cemiyetin genelinden saygı görmektedirler. Bu nedenle din adamlarının gösterdikleri çaba ve yaptıkları faaliyetler, toplumun dini algılama biçiminde ve ahlaki erdemlerin hayata aktarılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Yükümlü olduğu vazifeleri ömürlerini vakfederek en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan, ilmiyle amil ve toplumun genel geçer değerlerine ters düşmeyen din adamları, halk tarafından benimsenmekte ve yüceltilmektedir. Hamdi Mert, küçük yaşlarından itibaren almaya başladığı ve Yüksek İslam Enstitüsü ile taçlandırdığı din eğitimiyle topluma mal olmuş din adamlarından birisidir. O, ayrıca hukukçu, şair ve yazar kimliğiyle donanım kazanmış, hayatını Türk milletinin din ve devlet hassasiyetiyle yetişmesine adamış bir ilim insanıdır. İlk mesleki deneyimini 1967'de Denizli İmam Hatip Lisesi'nde yaşayan Mert, çeşitli yaygın ve örgün din eğitimi kurumlarında çalışmış, birbirinden farklı ve nitelikli vazifelerde görev almış, nihayetinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı'na kadar yükselmiştir. 1998 yılında emekli olmasının ardından vefat ettiği 2015 yılına kadar çeşitli gazete ve dergilerde dine, devlete ve topluma dair yazılar kaleme alan Mert, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde hizmet etmeye devam etmiştir. Mert, hayatı boyunca milli kültürün muhafazası ve milli terbiye verilerek kaliteli, ahlaklı, güçlü, devletine ve milletine bağlı bir Türk toplumunun inşası için gayret sarf etmiş bir din adamıdır. Bu araştırmada din-ü devlet mülk-ü millet hassasiyetine sahip olması yönüyle Hamdi Mert'in hayatı, eserleri ve din eğitim-öğretimi ile ilgili dile getirdiği görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is the religious men who bear the greatest responsibility in informing the society on religious matters and in constructing the perception of religion in a proper and undistorted way. They deal with more mass than other occupational groups, communicate with people of all ages, statuses and genders, and are respected by the society in general. Therefore, the efforts and activities of the religious men have an important effect on the way the society perceives religion and the transfer of moral virtues to life. The religious men, who try to fulfil their duties in the best way by dedicating their lives, and who do not contradict the general values of the society, are embraced and glorified by the people. Hamdi Mert was one of the religious men who became a part of the society with his religious education, which he started to receive from an early age and crowned with the Higher Islamic Institute. He was also a scholar who was equipped with the identity of a lawyer, poet and writer, and devoted his life to raising the Turkish nation with religious and state sensitivity. Having his first professional experience in Denizli Imam Hatip High School in 1967, Mert worked in various formal and non-formal religious education institutions, took part in different and qualified positions, and eventually rose to the position of Vice President of Religious Affairs. After his retirement in 1998, Mert continued to serve at Ahmet Yesevi University, writing articles on religion, state and society in various newspapers and journals until his death in 2015. Mert was a religious man who made efforts to build a high-quality, moral, strong Turkish society devoted to his state and nation, by preserving the national culture and giving national upbringing throughout his life. In this research, Hamdi Mert's views on his life, works and religious education were examined in terms of his sensitivity to religion- state and nation- property.