Yeni dini hareketler bağlamında Adnan Oktar hareketi
Adnan Oktar movement in the context of new religious movements
  1. Tez No: 680235
  2. Yazar: HAKAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Dini Hareketler, Adnan Oktar Hareketi, Apokaliptizim, Mesiyanizim, Turnike Sistemi, Şiddet, Mehdilik İnancı, Mali Enval, İlmi Kemal, Hüsnü Cemal, New Religious Movements, Adnan Oktar Movement, Apocalypticism, Messianism, Tourniquet System, Violence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Adnan Oktar Hareketi Türk toplumunda yaklaşık kırk yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir dini harekettir. Bu hareketin araştırma konusu olarak seçilmesindeki en önemli etken toplumunsal ve dini değerlere aksi yönde faaliyetler de bulunan reflekslere sahip olmasıdır. Adnan Oktar Hareketi dinin toplumu geliştirici yönünü pasifize ederek dini mesiyanizm ve apokaliptizim inancı gibi dini araçlarla kişisel güç iktidarı için kullanmışdır. Bu anlamda insanlara çeşitli şiddet yöntemleri uygulayarak birçok kişinin madur olmasına sebep olmuştur. Hareket Türk toplumunda İslam dinine aykırı faaliyetlerde bulunmasıyla bilinmektedir. Adnan Oktar Hareketi kendi taraftarlarına ve içinde bulunduğu topluma birçok yönden veren faaliyetlerde bulunmasına rağmen, insanlara hareketin nasıl bir yapılanmaya sahip olduğunu anlatacak herhangi bir çalışmanın yapılmaması bir zafiyet olarak görülmektedir. Çünkü son yapılan operasyon da göstermektedir ki Adnan Oktar Hareketi birçok insanı maddi ve manevi açıdan zarara uğratmıştır. Bu anlamda Adnan Oktar Hareketi'nin mehdiliğe dair yaklaşımları, kadınların maruz kaldıkları cinsel istismar uygulamaları, müritlerin ailelerinden koparılmaları, birçok kişinin ekonomik yönden istismar edilmesi, İslam'ın temel değerlerine aykırı yayın faaliyetlerinde bulunması örnek olarak gösterilebilir. Bu çalışma ile hareketin uyguladığı yöntemlere bakıldığında onun şiddete meyilli bir hareket olup olmadığını anlamak ve insanları özellikle de gençleri Adnan Oktar Hareketi ve benzeri oluşumlar konusunda aydınlatmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Adnan Oktar Movement is an organization that has been operating in our society for more than forty years. The most important factor in choosing this movement as a research topic is that it has cultic reflexes, which also carry out activities that will disrupt the general health of the society. Adnan Oktar Movement pacified the communityenhancing aspect of religion and used it for personal power through religious means such as Mahdi and apocalypticism. In this sense, by applying various methods of violence to people, it has caused many people to become victims. The movement is known for its activities against the religion of Islam in Turkish society. Despite the fact that the Adnan Oktar Movement engages in activities that cause such harm to its supporters and the society it is in, the absence of any work to tell people how the movement has a structure is seen as a weakness. Because the latest operation shows that the Adnan Oktar Movement has damaged many people financially and morally. In this sense, the approaches of the Adnan Oktar Movement towards the Mahdi, the sexual abuse practices that women are subjected to, the separation of the followers from their families, the economic exploitation of many people, and their publication activities that degrade people's morals can be cited as examples. With this study, it is aimed to explain that the movement is prone to violence and to enlighten people, especially young people, about Adnan Oktar and similar Movements when we look at the methods applied by the movement.