Demografik geçiş ve demografik bölünmenin kalkınma üzerine etkisi: Avrasya ülkeleri üzerine bir panel veri analizi
The effect of the demographic transition and the demographic division on development: A panel data analysis on Eurasian countries
  1. Tez No: 680498
  2. Yazar: SÜMEYYE ŞEYMA ERDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN TEMURLENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonometri, Ekonomi, Demography, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Demografik Geçiş, Demografik Bölünme, Ekonomik Kalkınma, Panel Veri Analizi, Demographic Transition, Demographic Divide, Economic Development, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Demografik geçiş, ülke toplumlarında meydana gelen yüksek doğum ve yüksek ölüm oranlarının hakim olduğu bir durumdan o ülke toplumunun belirli aşamalardan geçerek düşük doğum ve düşük ölüm oranı düzeyine geçişini ifade etmektedir. Yıllardır ekonomistler nüfusta meydana gelen değişikliklerin büyüme üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini tartışmışlardır. Bu bağlamda yapılan tartışmaları üç durum tanımlamaktadır: (i) Nüfusun artışı ekonomideki büyümeye katkı sağlar, (ii) nüfus artışı büyümeyi azaltır, (iii) nüfus artışı büyümeden bağımsızdır. Bütün açıklamalar nüfusun büyüklüğüne ve büyümeye odaklanmaktadır. Bunun yanı sıra günümüzde nüfusun büyüklüğünün büyüme üzerine etkisi yanında yapısındaki değişimin büyüme ve kalkınma üzerine etkileri önemli bir ilgi alanı haline gelmiştir. Tüm bunlardan yola çıkarak bu çalışmanın amacı, demografik geçişin ve demografik bölünmenin kalkınma üzerinde ne gibi bir etkiye sahip olduğunu araştırmaktır. Çalışmada demografik geçiş, demografik bölünme ve kalkınma ile ilgili genel bilgiler verilip bu konu ile ilgili yapılan çalışmalara değinilmektedir. Çalışmada demografik geçişin ve demografik bölünmenin kalkınma üzerindeki etkisi ampirik olarak incelenmektedir. Analizlerde 14 ülkenin 1995-2018 dönemi verileri kullanılarak dengeli panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen sonuçlar ile yorumlar yapılıp gereken öneriler ifade edilmiştir. Uygulama sonuçlarına göre; çalışma çağındaki nüfus ve yaşlı bağımlılık oranının kişi başına GDP üzerindeki etkisi pozitif yani olumludur. Bunun yanı sıra doğum oranının kişi başına GDP üzerindeki etkisi olumlu iken, toplam nüfusun kişi başına GDP üzerindeki etkisi ise olumsuzdur.
Özet (Çeviri)
Demographic transition refers to the transition of the country's society from a state of high birth and high death rates to low birth and low death rate level by going through certain stages in that country's society. For years, economists have discussed the positive or negative effects of changes in population on growth. Discussions in this context define three situations: (i) Population growth contributes to economic growth, (ii) population growth reduces growth, (iii) population growth is independent of growth. All explanations focus on population size and growth. In addition to this, the effect of the size of th e population on growth and the effects of the change in its structure on growth and development have become an important area of interest. Based on all these, this study aims to investigate what effect the demographic transition and demographic divide have on development. In the study, general information about the demographic transition, demographic division, and development is given and studies on this subject are mentioned. In this study, the effect of demographic transition and demographic divide on development is examined empirically. In the analysis, balanced panel data analysis was carried out using the data of the 1995-2018 period of 14 countries. With the results obtained as a result of the analysis, comments were made and the necessary suggestions were expressed. According to the application results; The effect of the working-age population and the elderly dependency ratio on GDP per capita is positive. In addition, while the effect of birth rate on GDP per capita is positive, the effect of the total population on GDP per capita is negative.