Preeklampsi gebelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının normal gebelerle karşılaştırılması
Healthy living behaviors in preeclampsia pregnancy compared with normal pregnancy
  1. Tez No: 680554
  2. Yazar: EBRU KUMRU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, depresyon, Preeclampsia, healthy lifestyle behaviors, depression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmada preeklampsi gebelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi ve sağlıklı gebelerle karşılaştırılması hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: Çalışma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırma örneklemini preeklampsi tanısını alan ve almayan sağlıklı gebeler olmak üzere toplam 168 gebe oluşturmaktadır. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği formu ile toplandı. İstatistik analizler SPSS 21 programında yapıldı. Normallik analizlerine göre Student' s t test, Mann Whitney U testleri yapıldı. Kategorik verilerde; Ki-Kare, Fisher Exact testleri uygulandı, sürekli değişkenlerde pearson korelasyon katsayıları hesaplandı. Bulgular: Çalışmada preeklampsi gebelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçek puan ortalamalarının sağlıklı gebelere oranla daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,03). Preeklampsi ve sağlıklı gebeler arasında BECK depresyon puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p=0,278). Preeklampsi gebelerde BECK puanlarıyla sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçek toplam puanları arasında; negatif yönlü, zayıf derecede, doğrusal bir ilişki saptandı (r=0,243; p=0,026). BECK puanları arttıkça sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçek toplam puanları azalmaktadır. Sonuç: Preeklampsi gebelerde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının alt boyutlarından sağlık sorumluluğu, manevi gelişim, stres yönetimi puan ortalamaları sağlıklı gebelere göres daha yüksektir. Kadınların gebelik öncesi sağlık davranışlarının belirlenmesinin, olumsuz davranışlarının sorgulanmasının, anne ve bebek sağlığı için önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate healthy lifestyle behaviors in preeclampsia pregnant women and to compare them with healthy pregnant women. Materials and Methods: The study is descriptive. The research sample consists of a total of 168 pregnant women, including healthy pregnant women diagnosed with preeclampsia and not. Data were collected using the Introductory Information Form, the Healthy Lifestyle Behaviors Scale and the Beck Depression Inventory forms. Statistical analysis was done in SPSS 21 program. Student's t test and Mann Whitney U tests were performed according to normality analysis. In categorical data; Chi-Square and Fisher Exact tests were applied, Pearson's correlation coefficients were calculated in continuous variables. Results: The study found that preeclampsia pregnant women had higher mean scores on healthy lifestyle behaviors than healthy pregnant women (p = 0.03). No statistically significant difference was found between preeclampsia and healthy pregnant women between BECK depression mean scores (p = 0.278). Between BECK scores and healthy lifestyle behaviors scale total scores in pregnant women with preeclampsia; There was a negative, weak, linear relationship (r = 0.243; p = 0.026). As the BECK scores increase, the total scores of the healthy lifestyle behaviors decrease. Conclusion: The mean scores of health responsibility, spiritual development and stress management sub-dimensions of healthy lifestyle behaviors in pregnant women with preeclampsia are higher than healthy pregnant women. It is thought that determining the health behaviors of women before pregnancy and questioning their negative behaviors are important for the health of mother and baby.