Saç ekim işlemi uygulanan bireylerin deneyimleri
Experiences of individuals who have a hair transplantation process
  1. Tez No: 680576
  2. Yazar: DİLAN DÖNERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYAT YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Saç Ekimi, Alopesi, Beden İmajı, Hair transplant, Alopecia, Appearance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET SAÇ EKİM İŞLEMİ UYGULANAN BİREYLERİN DENEYİMLERİ Dilan Dönertaş Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fatma Eti Aslan İkinci Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Hayat Yalın Nisan 2021, 42 Amaç: Bu araştırma, saç ekim işlemi uygulanan bireylerin deneyimlerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden yorumlayıcı fenomenolojik tipte yapılan bu araştırma saç ekimi tedavisi için özel sağlık merkezine gelen, araştırma kriterlerini sağlayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 13 birey ile yapıldı. Görüşmeler hastanenin toplantı odasında yüz yüze ve tercüman eşliğinde gerçekleştirildi, görüşmelerde gizlilik esasına dayanılarak katılımcıların her birine kod (E-1, E-2 vb.) verildi.“Demografik Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile toplanan veriler ses kayıt cihazına kaydedilip analiz edilerek temalar oluşturuldu ve değerlendirildi. Bulgular: Toplamda 13 bireyde yapılan bu çalışmada yaş ortalamasının 33,3 olduğu; saç ekimi yaptırma nedenlerinin dış görünüşten duyulan rahatsızlık, estetik kaygı, kompleks haline getirme, özgüveni yeniden kazanma, yeni bir görünüşe sahip olmak ve daha iyi hissetmek için olduğu tespit edildi. İşleme dair deneyimlerinde en fazla lokal anestezi uygulaması sırasında ağrı, işlem sırasında pozisyon ve işlem süresinin uzun olmasına yönelik olumsuz ifadeler belirtildiği, kendi kültürlerine yönelik hizmet beklentileri olduğu belirlendi Sonuç: Saç ekim işlemine dair deneyimlerin incelendiği bu çalışmada saç dökülmesinin bireylerin görünüşüyle ve özgüvenleriyle ilişkili olduğu, saç ekim işleminden ve sağlık ekibinden memnun oldukları saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIENCES OF INDIVIDUALS WHO HAVE A HAIR TRANSPLANTATION PROCESS Dilan Dönertaş Surgical Nursing Master's Program Thesis Advisor: Prof. Fatma ETİ ASLAN Second Thesis Advisor: Asst. Prof. Hayat YALIN April 2021, 42 Aim: This research has been done to show the experience of people whom had undergo hair transplant. Materials and methods: This study is a interpretive phenomenological type of qualitative research methods. Was conducted with 13 individuals whom came to a private clinic for hair transplant treatment, met the criteria and volunteered to participate in the study. The interviews were held in the meeting room face to face with a presence of and interpreter, in the interviews each participant has been given a code (ex: E-1,E2) in accordance on the basis of the confidentiality. The themes were created and analyzed in accordance with the collected data of the“Demographic Form”and“Semi Structed Interview Form”which was recorded on a voice recorder. Results: This study was done with a total of 13 person of an average age of 33,3; the reason of having a hair transplant are the discomfort from the appearance, aesthetic anxiety making it a complex regaining self-confidence ,having a new look, feeling better about the appearance. In their experience with the procedure, the most negative feeds were about the painful local anesthesia injection, the position during the procedure, the long lasting time of it and their service expectation of their own culture. Result: The study of the hair transplant's experiences show that the hair loss has a relation with appearance and self-confidence of the individuals, and they were satisfied with hair transplant procedure and the health care team.