Deneysel glokom modelinde eritropoetinin nöroproteksiyon üzerine etkileri
Effects of erythropoetin on neuroprotection in experimental glocomal model
  1. Tez No: 680579
  2. Yazar: YUSUF ONAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eritropoietin, Glokom, Nöroproteksiyon, Erythropoietin, Glaucoma, Neuroprotection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Glokom, dünya genelinde körlüğün başlıca sebeplerinden olup, progresif, irreversible optik nöropatidir. Çalışmamızda Eritropoetinin glokom üzerindeki nöroprotektif etkisinin göstermek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi Deneysel Hayvan Merkeziden on ikişer adet erkek ve dişi Albino Wistar cinsi rat (6 haftalık; 220±40 gram) kullanılmıştır. Ratlar kontrol, glokom, subkonjonktival eritropoetin tedavi, topikal eritropoetin grubu olmak üzere 4 grup olarak ayrılmış olup her grupta 6 adet rat bulunmaktadır. Anestezi ve analjezi uygulamasında intramüsküler 50 mg/kg ketaminhidroklorür ve 5 mg/kg ksilazinhidroklorid kombinasyonu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda ganglion hücre tabakası, iç pleksiform tabaka, retina kalınlığı, ganglion hücre kompleksi kalınlığı en az glokom grubunda, en fazla kontrol grubunda izlenmiştir. Eritropoetin uygulama yolları arasındaysa fark izlenmemiştir. Sonuç: Eritropoetinin nöroprotektif etkisi gösterilmiş olup daha geniş çalışma gruplarıyla çalışmanın tekrarlanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Glaucoma is one of the major causes of blindness worldwide and is progressive, irreversible optic neuropathy. Our study was conducted to show the neuroprotective effect of erythropoietin on glaucoma. Method: Twelve male and female Albino Wistar rats (6 weeks old; 220 ± 40 grams) from Adnan Menderes University Experimental Animal Center were used in this study. Rats were divided into 4 groups as control, glaucoma, subconjunctival erythropoietin treatment, topical erythropoietin group, and each group has 6 rats. Intramuscular 50 mg / kg ketamine hydrochloride and 5 mg / kg xylazine hydrochloride combination was used for anesthesia and analgesia. Results: In our study, ganglion cell layer, inner plexiform layer, retinal thickness, and ganglion cell complex thickness were observed at least in the glaucoma group and mostly in the control group. No difference was observed between the routes of administration of erythropoietin. Conclusion: The neuroprotective effect of erythropoietin has been demonstrated, and there is a need to repeat the study with larger study groups.