Unconventional insults in Turkish: A Corpus-based study
  1. Tez No: 680709
  2. Yazar: CEMİLE GÖKÇE TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hakaret, İnceliksizlik, Anlambilim, Derlem dilbilim, Bağlam Analizi, Insult, Impoliteness, Semantics, Contextual Analysis, Corpus Linguistics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günlük konuşmaların bir kısmını kapsayan hakaret ifadelerinin bir kısmı hakaret gibi görünür fakat bir kısmı aslında hakaret sözcesi içermez. Buna rağmen bu sözcelerin kullanımı dinleyicide hakarete uğramış bir insanın duygularının oluşmasına sebep olur. Bu çalışmanın amacı anadili konuşucularının bir kaynağa bakarak hakaret olduğunu kanıtlayamayacağı, fakat sezgi yoluyla hakaret içerdiğini kabul ettikleri, içlerinde barındırdıkları çeşitli kavramlar ve motivasyonlar dolayısıyla hakaret/küfür etkisi yaratan“yaratıcı”hakaret ifadelerinin (Yusand Martínez, 2013) derlemdeki halleriyle karşılaştırılarak içlerinde oluşan anlam değişimlerini edim bilimsel yöntemlerle saptamak, bu yönde nitel ve nicel ayrımlar yapa bilmek, ve bu ifadeleri anlambilimsel açılardan kategorize edebilmektir. Bu çalışma, Türkçe Ulusal Derlemi v3.0 kullanarak yürütülmüştür ve araştırmanın ilk verisi Türkçe anadili konuşucularının belirli başlıklar altında çeşitli dilsel ifadeler için yazdıkları yorumlar ve açıklamaları kapsayan ekşisözlük.com resmi sitesinin“küfür etkisi yaratan ama küfür olmayan kelimeler”adlı başlığından alınmıştır. Bu siteden alınan veriler (hakaret sözceleri), derlemdeki görünümleriyle karşılaştırılmış ve onlarla ilgili anlam bilimsel sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmanın sonunda, incelemeye konu olmuş geleneksel olmayan hakaret sözcelerinin anlamsal yorumlaması önerilmiş ve zaman içinde uğradıkları anlambilimsel değişimler bulunmaya çalışılmış, aynı zamanda bunların geçtiği bağlamlarda kullanılan diğer İnceliksizlik Stratejileri (Brown ve Levinson, 1987) incelenmiş, tümcelerdeki kabalığı artıran stratejiler tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. Analizlerin sonuçlarında ortaya çıkankonuşucular arasındaki sosyal bağı kanıtlayıcı non-authentic hakaret ifadelerinin (Bernal, 2008) varlığı, bu tip inceliksizlik çalışmalarında bağlam incelemesi yapılmasının gerekliliğini kanıtlamıştır. Son olarak, Türkçedeki geleneksel olmayan hakaret ifadeleri için bir gruplama önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Insults take up a big part of daily interactions although some of these expressions do not involve insulting terms. Nevertheless, the use of these kinds of expressions (innovative and unconventional insults by (Yus and Martínez, 2013) leaves such an impact on addressees that they feel insulted. The aim of this study is to interpret the pragmatic features of these (unconventional) insulting expressions in Turkish by comparing their contextual uses with those in their instances in the corpus by means of semantic and pragmatic methods; making qualitative and quantitative distinctions; to detect the semantic changes that have occurred within these expressionsby making use of their dictionary definitions and etymological background; and to find which impoliteness strategies (Culpeper, 2005) were applied in these occurrences that led them to be considered offensive. In addition, whether a contextual analysis is necessary or not in the interpretation of insults has been experimented in this current research. The data that were used in this research was taken from the unconventional insult expressions that Turkish native speakers wrote under the title“the words that function as insults but are not insults”on ekşisözlük.com, which is a website consisting of millions of entries on various topics.The data taken from this website was compared with their correspondents in the second data source pragmatically, Turkish National Corpus (TNC) v3.0. At the end of this study, pragmatic features and functions of unconventional insults were found; the semantic changes some of them have gone through were detected, and the highest frequencies of impoliteness strategies in the data were found and interpreted, and a semantic categorization for these insults was made.