Genç yetişkinlerde beş faktörlü kişilik özelliklerinin bağlanma stillerine göre incelenmesi
Investigation of five-factor personality traits in young adults according to attachment styles
  1. Tez No: 680768
  2. Yazar: SEMA IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Personality, Five Factor Personality Traits, Attachment, Attachment Styles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada incelenmek istenen, genç yetişkin bireylerin 5 faktörlü kişilik özellikleri ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmaya 253'ü kadın, 138'i erkek toplam 391 katılımcı katılmıştır. Beş faktör kişilik özellikleri ile üç boyutlu bağlanma stilleri değerler bağlamında örnekleme; On Maddeli Kişilik Ölçeği (OMKÖ) ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ) uygulanmıştır. Elde edilen bilgilerin analizi için; SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 programı kullanılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız T-Testi Analizinden yararlanılmıştır. Pearson Korelasyon Analizi ve ölçeklerin kendi aralarındaki ilişkiyi yordamak amacıyla ise Regresyon Analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre bu çalışmada; bağlanma stillerinden kaçınan bağlanma ve kaygılı-kararsız bağlanma stilli ile yaş arasında anlamlı düzeyde bir fark bulunmuştur. Kaygılı-kararsız bağlanma ve kaçınan bağlanma stilleri yaşa bağlı olarak 18-23 yaş arasında anlamlı derecede farklı ve yüksek olarak saptanmıştır. Kaygılı-kararsız bağlanmanın nevrotiklik, deneyime açıklık ve sorumluluk kişilik boyutu ile arasında pozitif güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Güvenli bağlanma ile yumuşak başlılık ve dışadönüklük arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki mevcuttur. Güvenli bağlanma ile sorumluluk negatif yönde bir ilişki içesindedir. Elde edilen bulgulara bakarak kişilik özellikleriyle bağlanma stilleri arasında bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Bağlanma stillerinin kişilik üzerindeki önemi gereği ebeveynlere, çocuklukta geliştirilecek güvenli bağlanma stilinin önemini vurgulayan eğitimler planlanması kişilik gelişimi açısından yararlı olabilir. Anahtar Kelime: Kişilik, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Bağlanma, Bağlanma Stilleri
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between 5 factor personality traits and attachment styles of young adults. A total of 391 participants, 253 women and 138 men, participated in the study. Five factor personality traits and three-dimensional attachment styles are exemplified in the context of values. Ten-item Personality Scale (TIPS) and Three-Dimensional Attachment Styles Scale (MCSS) were applied. For the analysis of the information obtained; SPSS (Statistical Package Program for Social Science) version 21.0 program is used. One Way Analysis of Variance and Independent T-Test Analysis were used. Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis were used to estimate the relationship between scales. According to the analysis results in this study; A significant difference was found between attachment styles avoiding attachment styles and Anxious-indecisive attachment styles. Anxious-indecisive attachment and avoidant attachment styles were found significantly different and higher depending on age between the ages of 18-23. There is a positive and strong relationship between anxious-indecisive attachment and neuroticism, openness to experience, and the personality dimension of conscientiousness. There is a positively significant association between secure attachment and agreeableness and extraversion. Secure attachment and conscientiousness have a negative relationship. Based on the results obtained, it is possible to say that there is a relationship between personality traits and attachment styles. Because of the importance of attachment styles on personality, parents can plan trainings that emphasize the importance of secure attachment styles to be developed in childhood.