Adjuvan tedavi verilen erken evre HER2 pozitif meme kanserli hastalarda sağkalıma etki eden faktörler
Factors affecting survival in patients with early stage HER2 positive breast cancer who given adjuvant treatment
- Tez No: 680802
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE GÖKÖZ DOĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: erken evre meme kanseri, HER2, genel sağkalım, progresyonsuz sağkalım, laktat dehidrogenaz, kanser antijen 15-3, lenf nodu, nükleer grade, early breast cancer, HER2, overall survival, progression-free survival, lactate dehydrogenase, cancer antigen 15-3, lymph node, nuclear grade
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Meme kanseri, kadınlarda tüm dünyada en sık teşhis edilen kanser türüdür. Meme kanseri aynı zamanda dünyanın pek çok bölgesinde kanserden ölümlerin en sık nedenidir. Bugün için geçerli moleküler sınıflama ile meme kanserleri; luminal A, luminal B, HER-2, bazal benzeri (BBMK) ve normal meme benzeri meme kanseri olmak üzere beş gruba ayrılır. Bu çalışmada, erken evre HER2 pozitif meme kanserli hastalarda sağkalıma etki edebilecek parametreler araştırıldı. Bu çalışma ile hastalığın takibini kolaylaştıran, klinisyene tedavi seçimi ve hastalığın seyri hakkında fikir verebilecek belirteçleri saptayabilmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'ne Ocak 2014-Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran adjuvan tedavi verilen erken evre HER2 pozitif meme kanserli 124 hasta dâhil edildi. Hasta dosyalarından hastaların tanı anındaki yaşları, operasyon türü, tümörün lokalizasyonu, histolojik tipi, tümörün boyutu, tutulan lenf nodu sayısı, Ki67 yüzdesi, histolojik derecesi, nükleer derecesi, lenfovasküler invazyon durumu, perinöral invazyon durumu, aldığı kemoterapi rejimi, radyoterapi alıp almadığı, trastuzumab başlangıç ve bitiş tarihi, hastanın başvuru anındaki hemogram incelemesi(beyaz küre sayısı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, nötrofil lenfosit oranı, hemoglobin düzeyi, RDW, trombosit sayısı), alkalen fosfataz düzeyi, laktat dehidrogenaz düzeyi, CA15-3 düzeyi, progrese olduysa progresyon tarihi, öldüyse ölüm tarihi, progresyonsuz ve genel sağkalım bilgileri incelendi. Bu parametreler gruplandırılarak sağkalım üzerine etkileri istatiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızın sonunda nükleer grade, CA15-3 düzeyi ile genel sağkalım arasında ve tutulan lenf nodu sayısı, CA15-3 düzeyi, LDH düzeyi ile progresyonsuz sağkalım arasında istatistiksel anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç olarak bu çalışmada; adjuvan tedavi verilen erken evre HER2 pozitif meme kanserli hastalarda sağkalıma etkisi olabilecek ve klinisyene yol gösterebilecek bir takım parametreler tespit edilmiştir. Bu çalışma, meme kanserinin basitçe tek bir şekilde tanımlanabilecek bir hastalık olmadığını, bunun yerine birden çok farklı öngördürücü ve prognostik değişkene sahip heterojen bir hastalık olduğunu vurgulamaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmada değerlendirmeye alınan hasta sayısı geniş bir örneklem oluşturmamaktadır. Literatürde var olan farklı sonuçların sebeplerinin ortaya konulabilmesi için daha fazla sayıda hastayı kapsayan ileri araştırmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer diagnosed in women worldwide. Breast cancer is also the most common cause of cancer deaths in many regions of the world. Breast cancer with the current molecular classification; it is divided into five groups: luminal A, luminal B, HER-2, basal-like and normal breast-like breast cancer. In this study, parameters that may affect survival in patients with early stage HER2 positive breast cancer were investigated. The aim of this study is to identify markers that facilitate the follow-up of the disease and that can give an idea to the clinician about the choice of treatment and the state of the disease. 124 patients with early stage HER2 positive breast cancer who were admitted to Pamukkale University Clinic of Medical Oncology between January 2014 and December 2019 were included in our study. Patients' ages at the time of diagnosis, operation type, tumor localization, histological type, tumor size, number of lymph nodes involved, Ki67 level, histological grade, nuclear grade, lymphovascular invasion status, perineural invasion status, chemotherapy regimen, receiving radiotherapy status, hemogram examination at the time of presentation (white blood cell count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil to lymphocyte ratio, hemoglobin level, RDW, platelet count), alkaline phosphatase level, lactate dehydrogenase level, CA15-3 level, progression date, date of death if died, progression free and overall survival information were analyzed. These parameters were grouped and their effects on survival were analyzed statistically. At the end of our study, a statistically significant relationship was observed between nuclear grade, CA15-3 level and overall survival, and between the number of lymph nodes involved, CA15-3 level, LDH level and progression-free survival. In conclusion, in this study, some parameters that may have an impact on survival and guide the clinician in patients with early stage HER2 positive breast cancer who were given adjuvant therapy were determined. This study emphasizes that breast cancer is not simply a disease that can be defined in a single way, but rather a heterogeneous disease with multiple different predictive and prognostic variables. The number of patients evaluated in our study does not constitute a large sample. Further studies involving more patients are needed to reveal the reasons for the different results that exist in the literature.