Denizli ilindeki gebelerin folik asit kullanımı ve nöral tüp defekti ile ilişkisi hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of pregnants in denizli on folic acid use and its relationship with neural tube defects
  1. Tez No: 680803
  2. Yazar: EMRE MAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN BAŞAK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Folik asit, gebelik, nöral tüp defekti, Folic acid, neural tube defect, pregnancy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Giriş: Nöral tüp defektleri (NTD), intrauterin dönemde nöral tüpün hatalı kapanması nedeniyle oluşan, etiyolojisinde çevresel ve genetik faktörlerin birlikte rol oynadığı yenidoğan kayıplarının yarısından fazlasının nedeni olan merkezi sinir sistemi anomalilerindendir. Türkiye'de yapılan çalışmalarda sıklığının binde 3-5 arasında olduğu görülmüşür. NTD'li çocuk doğum öyküsü olan kadınların NTD riski %2-3'dür. Risk faktörü olarak annede folik asit eksikliği, genetik faktörler, kimyasal maddeler, malnutrisyon, radyasyon ve bazı ilaçlar rol almaktadır. NTD'lerin annenin prekonsepsiyonel ve gebeliğinin ilk üç ayında kullanacağı günde 0,4 mg folik asit ile % 40-80 oranında engellenebileceğini göstermektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, Pamukkale Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran gebelerin, prekonsepsiyonel ve ilk trimesterde folik asit preparatı kullanım oranlarını, öğrenim durumları ile ilişkisini, folik asitin önemi ile ilgili bilgilerini ve nöral tüp defekti ilişkisi farkındalıklarını araştırmaktır. Yöntem: Pamukkale Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğine ve Denizli devlet hastanesi doğumevine gebelik takibi için başvuran 17-42 yaş aralığındaki 1200 gebe gönüllü olarak çalışmaya dahil edildi. Gebelerin sosyodemografik özellikleri ile folik asit kullanımı, folik asit ve NTD ilişkisi hakkında bilgi düzeyleri özel olarak oluşturulan bilgi formları kullanılarak sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil olan gebeliklerin %70'i planlı olmasına rağmen prekonsepsiyonel dönemde folik asite başlanma oranı %12 olarak saptandı. Eğitim düzeyi arttıkça anket formundaki NTD ve folik asit ile alakalı sorulara doğru yanıt verme ve folik asit kullanım nedenini anlama oranları daha yüksek oranda bulundu. Gebeliğin hiçbir döneminde folik asid kullanmama oranı %34 iken prekonsepsiyonel ve/veya gebeliğin ilk trimestrinde folik asid kullanım oranı %66 olarak saptandı. Sonuç: Folik asit bilgi düzeyi, NTD ile ilişkisi hakkında farkındalık ve demografik özelikler arasındaki ilişki anket sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Folik asitin doğru bir şekilde kullanımı diğer bölgelerle benzer olmakla birlikte gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Kadınların eğitim düzeyi düşüklüğü ve NTD sıklığı düşünülürse üreme çağındaki tüm kadınların folik asit ile NTD arasındaki ilişki hakkında farkındalık artırılmalıdır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Neural tube defects (NTDs) are central nervous system anomalies that are the cause of more than half of the neonatal losses, which are caused by faulty closure of the neural tube during the intrauterine period, in which environmental and genetic factors play a role together. It has been observed in studies in Turkey that its frequency is between 3-5 per thousand. The risk of NTD in the children of women with a child birth history with NTD is 2-3%. Folic acid deficiency in the mother, genetic factors, chemicals, malnutrition, radiation and some drugs play a role as risk factors. It shows that NTDs can be prevented by 40-80% with 0.4 mg folic acid per day that the mother will use in preconceptional and in the first trimester of pregnancy. Objective: The aim of this study is to investigate the preconceptional and first trimester folic acid use rates of pregnant women who applied to Pamukkale University Gynecology and Obstetrics Clinic, its relationship with their educational status, their knowledge about the importance of folic acid and their awareness of the relationship of neural tube defects. Method: 1200 pregnant women between the ages of 17-42 who applied to Pamukkale University Gynecology and Obstetrics Clinic and Denizli Goverment Hospital for pregnancy follow-up were included in the study voluntarily.The sociodemographic characteristics of pregnant women and their knowledge levels about folic acid use, folic acid and NTD relationship were questioned using specially created information forms. Results: Although 70% of the pregnancies included in the study were planned, the rate of starting folic acid in the preconceptional period was found to be 12%. As the education level increased, the rate of answering the questions about NTD and folic acid correctly and understanding the reason for using folic acid were found to be higher. While the rate of not using folic acid in any period of pregnancy was 34%, it was found that preconceptional and / or folic acid use rate in the first trimester of pregnancy was 66%. Conclusion: The relationship between knowledge level of folic acid, awareness of its relationship with NTD, and demographic characteristics was evaluated according to the results of the questionnaire. The correct use of folic acid is similar to other regions, but it is very low compared to developed countries. Considering the low education level of women and the frequency of NTD, awareness of the relationship between folic acid and NTD in all women of reproductive age should be increased.