Evlilik doyumunun ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar, kişilerarası ilişki tarzları ve ebeveynlik biçimleri açısından incelenmesi
An investigation of marital satisfaction in terms of interpersonal relationship and parental styles, and interpersonal cognitive distortions about partners
  1. Tez No: 680938
  2. Yazar: NAZİFE SENA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE PARLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar, Kişilerarası Tarz, Ebeveynlik Tutumları, Marital satisfaction, Interpersonal Cognitive Distortions, Interpersonal Relationship Styles, Parental Styles
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmanın amacı evlilik doyumunu ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar, kişilerarası ilişki tarzları ve algılanan anne/baba tutumları açısından incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Young Ebeveynlik Ölçeği (YEBÖ), İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği (İBÇÖ), Kişilerarası Tarz Ölçeği (KTÖ) ve Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ) sunulmuştur. Araştırmanın örneklemi toplum örneklemi olarak seçilmiş ve başta Ankara, İstanbul ve Bursa olmak üzere araştırmaya Türkiye'nin farklı illerinden 18 yaş üzeri toplam 417 kişi katılmış ancak veri kaybından dolayı 375 kişinin verisi analize tabi tutulmuştur. Araştırma bulgularına göre, evlilik doyumu ile ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon katsayıları elde edilmiştir. Bununla birlikte, sosyodemografik değişkenlerden olan yaşanılan yer değişkeninin evlilik doyumunu yordadığı görülmüştür. Aynı zamanda, ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve algılanan ebeveynlik biçimlerinin de farklı düzey ve boyutlarda kişilerarası ilişki tarzlarını yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study aims to investigate how cognitive distortions about relationships, interpersonal and perceived parental styles affect marital satisfaction. Participants were administered with a socio-demographics form, Young Parenting Inventory (YPI), Interpersonal Cognitive Distortions Scale (ICDS), Interpersonal Styles Scale (ISS), and Marital Life Scale (MLS). Initial sample consisted of 417 participants that were older than 18-years-old, and were coming from various cities, with the majority of them being from big cities in Turkey such as Istanbul, Ankara, and Bursa. Due to data loss and exclusions, the final sample consisted of 375 participants. Only the data coming from this final sample was analyzed. The results of the study indicate that there is a significant negative correlation between marital satisfaction and interpersonal cognitive distortions. In addition, the city that the participants resided, which was among the variables in the socio-demographics form, predicted marital satisfaction. Besides findings relating to marital satisfaction, the results from the current study also showed that interpersonal cognitive distortions and perceived parental styles were predictive of interpersonal relationship styles in different levels and magnitudes.