Cahit Sıtkı Tarancı'nın Ziya'ya Mektuplar adlı eserinde söz varlığı
Lexicon in Cahit Sıtkı Tarancı's Ziya'ya Mektuplar
  1. Tez No: 681123
  2. Yazar: ASLI GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahit Sıtkı Tarancı, kelime, söz varlığı, Cahit Sıtkı Tarancı, word, word presence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 502
Özet
Cahit Sıtkı, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Tezimizde Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Ziya'ya Mektuplar' adlı eseri incelenmiştir. Bu eseri incelememizdeki amaç şudur; Sanatçının kimliği ve eser arasındaki ilgi, söz varlığı bakımından ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada 1957 yılında Varlık Yayınları tarafından basılan kitap esas alınmıştır. Fakat kitabın ilk sayfalarında yer verilen Ziya Osman Saba'nın“Cahit'le Günlerimiz”adlı yazısı bu çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışma esas olarak iki bölümden oluşmaktadır: Giriş ve İnceleme. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi, eserin imlası ve değerlendirilmesi, Tarancı'nın hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve söz varlığı yer almaktadır. İnceleme kısmında ise kelimeler; isimler, fiiller, sıfatlar, zarflar, zamirler, edatlar, bağlaçlar, ünlemler, deyimler, atasözleri olarak ana ve alt başlıklara ayrılmıştır. Ek olarak fiilimsilere de yer verilmiştir. Eserin inceleme kısmında Excel programı kullanılmıştır ve bütün kelimeler taranmıştır. Tekrar eden kelimeler bir daha ele alınmamıştır. Çalışmada kelimelerin cümle içindeki görevlerine dikkat edilmiş, çekim ekleri çıkarılmış ve sözcükler eksiz olarak sınıflandırılmıştır. Çalışma sonuç ve kaynakça kısmıyla sona ermektedir. Sonuç kısmında kelimelerin sayısal veri gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cahit Sıtkı is one of the most important poets of Turkish literature. In our thesis, Cahit Sıtkı Tarancı's 'Letters to Ziya' was examined. The purpose of our review of this work isto; The interest between the identity of the artist and the work has been tried to be demonstrated in terms of the presence of words. The study is based on a book published by Asset Publications in 1957. However, Ziya Osman Saba's article“Our Days with Cahit”, which was included in the first pages of the book, was not included in this study. The study consists mainly of two parts: Introduction and Review. The introduction includes the subject, purpose, scope, method, spelling and evaluation of the work, Tarancı's life, literary personality, works and the presence of words. In the review section, the words; names, verbs, adjectives, envelopes, pronouns, propositions, conjunctions, exclamations, idioms, proverbs are divided into main and subheadings. In addition, actuals are included. Excel program was used in the review section of the work and all words were scanned. Repeti repeated words were never addressed again. The study noted the tasks of words in a sentence, removed shooting attachments, and classified words as unsexpurued. The study ends with the result and bibliography part. In the conclusion section, numerical data of the words was tried to be shown.