Furkan suresindeki metinsel bağdaşıklık ve tutarlılık
Textual coherence in surah al-Furqan
  1. Tez No: 681152
  2. Yazar: MOHAMMED SAEED ABDO AMERY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARWAN MOHAMMED ABDULLAH MOGHALLES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Metin Bilimi, Metin dilbilgisi, Metinsel Tutarlılığı, Metinsel Uyum, Furkan Suresi, Text linguistics, text grammar, textual cohesion, textual coherence - Surah Al-Furqan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada Furkan Suresi'ndeki metin tutarlılığını incelemeyi ve mekanizmalarını keşfetmek amaçlandı. Bir gereklilik olarak, metnin dili biliminin terminolojisine ve metinsel tutarlılığa ve mekanizmalarına giriş içeren bir bölümle başladı. Bunu, çalışmanın Furkan Suresi'ndeki biçimsel ve anlamsal/metinsel tutarlılık mekanizmalarını ele alan bölüm takip etti. Tekrarlama ve zıtlık mekanizmalarını sundu ve dokularının metnin dökümündeki etkisini gösterdi ve ardından sözdizimsel tutarlılığına geçti, yapısal tekrarla temsil edilen en belirgin imgesini inceledi, kalıplarını sınırladı, konumlarını takip etti ve her yapısal modelin özellikleri ve sonuçta ortaya çıkan ritmik özellikler ve anlamsal etkileri sunulmuştur, ardından suredeki anlamsal ilişkileri incelemiş ve çalışmak için üç ilişki aday gösterildi. Kur'ân ve peygamberlik inkarını içeren müşriklerin sözleri ile arasındaki anlamsal ilişki, ve sarkık ilişkisi, ve sonuncusu, metnin dört odak noktasının toplamı ve detayı arasındaki ilişkiyle elde edilen anlamsal tutarlılıktır: İlahi mükemmellik, Kur'ân-ı Kerim'in ve Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve sellem) mesajı ile hitap edenler ve bu ilişkinin her ilişkisinde, Furkan Suresi'nin anlamsal tutarlılığı üzerindeki etkisini açıkladı.
Özet (Çeviri)
Abstract: This research aimed to study textual cohesion and explore its mechanisms in Surah Al-Furqan. There was a necessary to start the research with a chapter that includes the definition of the terms of text linguistics and textual cohesion and its mechanisms, followed by the study chapter that dealt with the formal and semantic mechanisms of textual cohesion in Surah Al-Furqan, starting with lexical coherence, and presenting its mechanisms for repetition and contradiction, and it showed the effect of their weaving on the cohesion of the text. Then the research moved on to grammatical cohesion, so it studied the most prominent picture of it represented in the structural repetition and restricted its patterns, traced its places, and presented in the multiplication of that the characteristics of each structural pattern and its resulting of rhythmic properties and semantic effects. Then the research studied the semantic relations in the surah, and it nominated three relationships for the study: The semantic relationship between the statements of the polytheists that include the denial of the Qur'an and prophecy, the descending in text and the semantic coherence that occurs with the relationship of summarization and detail to the four text points, which are: divine perfections, the Holy Qur'an, the Prophet Muhammad, may God's prayers and peace be upon him, and the addressees by the message, explaining in each of that relationship the effect it had on the semantic coherence of Surah Al-Furqan.