Adolesanlarda ı̇nternet oyun oynama bozukluğu ile kronotip ve uyku sorunları arasındaki ı̇lişki
The relationship between internet gaming disorder and chronotype and sleeping problems i̇n adolescents
  1. Tez No: 681355
  2. Yazar: MERVE BERKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, ergen, kronotip, internet, oyun, uyku, Addiction, adolescent, chronotype, internet, game, sleep
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı ergenlerde internet oyun oynama bozukluğu (İOOB) sıklığını belirlemek ve İOOB ile kronotip ve uyku sorunları arasındaki ilişkiyi incelmektir. Yöntem: Araştırma 12-18 yaş aralığındaki 660 ergen ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik bilgileri ve internet oyun oynama alışkanlıkları tarafımızca oluşturulan“Sosyo-demografik Bilgiler ve Oyun Oynama Alışkanlıkları Anketi”ile değerlendirilmiştir. İOOB“İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği Kısa Formu”, uyku ritmi“Çocuklara Yönelik Günlük Ritm Belirleme Ölçeği”, uyku alışkanlıkları“Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA)”ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada İOOB prevalansı %4.7 olarak belirlenmiştir. İOOB grubunun yaş ortalaması 14.7 kontrol grubunun yaş ortalaması 14.9 olarak belirlenmiş olup gruplar arasında anlamlı istatistiksel farklılık yoktur. İOOB grubunun %48.4'ü kız, %51.6'sı erkek; kontrol grubunun ise %60.3'ü kız, %39.7'si erkektir. Gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. İOOB grubunda annede ve/veya babada psikiyatrik hastalık varlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. ÇUAA alt ölçeklerinden“Yatma Zamanı Direnci”,“Uyku Süresi”,“Parasomniler”,“Uykuda Solunumun Bozulması”ve“Gün İçinde Uykululuk”alt ölçek puanları İOOB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir. Akşamcı kronotip olma İOOB grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek iken, ara kronotip olma kontrol grubunda İOOB grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma İOOB'nin başta erkek ergenler olmak üzere 12-18 yaş aralığında ciddi bir oranda gözlendiğini, ebeveyn psikopatolojisinin, uyku sorunlarının ve akşam kronotipe sahip olmanın İOOB ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada bireysel-ailesel özellikler ve uyku sorunları ile İOOB arasında belirlenmiş olan ilişkinin yönü net olarak değerlendirilmemiş olup gelecekte bu ilişkinin yönünü belirlemeye yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency of Internet gaming disorder (IGD) in adolescents and to examine the relationship between IGD and chronotype and sleep problems. Material and Method: The research was conducted with 660 adolescents aged 12-18 years. The socio-demographic data and internet gaming habits of the participants were evaluated by using the“Socio-demographic Information and Gaming Habits Questionnaire”created by the researchers. IGD was evaluated by using the“Internet Gaming Disorder Scale Short Form”, sleep rhythm were evaluated by the“Children's Daily Rhythm Determination Scale”, and sleep habits were evaluated by the“Child Sleeping Habits Questionnaire (CSHQ)”. Results: The prevalence of IGD was determined to be 4.7%. The mean age of the IGD group was 14.7, the mean age of the control group was 14.9, and there was no significant difference between the groups, in terms of the mean age. In the IOOB group, 48.4% of the adolescents were girls and 51.6% were boys and in the control group 60.3% were girls and 39.7% were boys. There was no significant difference between the groups in terms of gender. It was determined that a history of psychiatric disease in the mother and/or father was found to be significantly higher in the IGD group compared to the control group. The mean subscale scores of CHSQ including“Bedtime Resistance”,“Sleep Time”,“Parasomnias”,“Disruption of Breathing During Sleep”, and“Daytime Sleepiness”were significantly higher in the IGD group compared to the control group. The rate of evening chronotype was significantly higher in the IGD group compared to the control group, while intermediate chronotype was found to be significantly higher in the control group compared to the IGD group. Conclusion: The results of his study reveal that IGD is significantly common in the 12-18 age range, especially in male adolescents and that parental psychopathology, sleep problems, and evening chronotype are associated with IGD. In this study, the direction of the relationship between ID and individual-familial characteristics and sleep problems was not clearly evaluated, and further studies are needed to determine the direction of this relationship.