An investigation into the freshmen's and lecturers' views about the preparatory school english language teaching program of a state university
Birinci sınıf öğrenciler ve bölüm hocalarının bir devlet üniversitesi hazırlık okulu ingilizce dil öğretimi programı ile ilgili görüşlerinin bir araştırması
  1. Tez No: 681825
  2. Yazar: MUHYETTİN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EFL, İngilizce Hazırlık Programı, program değerlendirme, EFL, English Preparatory Program, program evaluation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Programının, programı tamamlayıp eğitim dili yüzde yüz veya kısmen İngilizce olan lisans programlarında öğrenimlerine devam eden birinci sınıf öğrencilerinin ve ilgili programlarda lisans derslerini İngilizce olarak veren öğretim elemanlarının görüşleri ışığında araştırılması ve bu görüşlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 2019–2020 eğitim-öğretim yılında üç fakülteden üç lisans programının birinci sınıflarında okuyan 100 öğrenci ve aynı programlarda ders veren dokuz öğretim elemanı dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Köse (2012) tarafından geliştirilen ve dili Türkçe olan“Fakülte Öğrencilerine Yönelik İngilizce Hazırlık Programı Değerlendirme Anketi”ve“Öğretim Elemanlarına Yönelik İngilizce Hazırlık Programı Değerlendirme Anketi”kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, öğretim elemanları ile birebir gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğrenciler ile bir odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, birinci sınıf öğrencilerine yönelik görüşlerini yazılı olarak beyan edebilecekleri ve öğretim elemanlarına yönelik görüşlerini sözlü olarak ifade edebilecekleri iki farklı açık uçlu soru seti araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Nicel ve nitel yöntemlerle analiz edilen veriler ışığında, programın güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesine ve amaçlarının gerçekleşme düzeyinin tespitine çalışılmıştır. Sonuç olarak, bulgular programın bazı eksiklikleri olduğunu ve dolayısıyla öğrencilerin dil ihtiyaçlarını ve öğretim elemanlarının beklentilerini karşılamak için programda bazı düzeltmeler ve iyileştirmeler yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the English Preparatory Program at Fırat University School of Foreign Languages according to the views of the freshmen graduating from the program and continuing their studies in undergraduate programs where the medium of instruction is wholly or partially English and of the lecturers teaching undergraduate courses in English in those departments, and then to cross-compare their views. 100 students enrolled in the first grade of three undergraduate programs (Mechanical Engineering, Software Engineering, and English Language and Literature) of three faculties in 2019–2020 academic year and nine lecturers teaching in the same programs were included in the study. Developed by Köse (2012), two questionnaires—one for the students and one for the lecturers—were used as data collection tools. In addition to these instruments, one-to-one semi-structured interviews and a focus group meeting were conducted with the teaching staff and undergraduates, respectively. For this purpose, two different sets of open-ended questions had been prepared by the researcher so that the freshmen and lecturers could express their opinions in written form and verbally, respectively. In the light of the data analyzed by quantitative and qualitative methods, the strengths and weaknesses of the program were tried to be investigated and the realization level of its objectives to be determined. At the end of the study, the results revealed that there are some drawbacks of the program, and hence some revisions and improvements are needed in the program to meet students' language needs and lecturers' expectations.