Gebelikte yaşanan reflü ile uyku kalitesi ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pregnancy reflux and sleep quality and prenatal attachment
  1. Tez No: 682002
  2. Yazar: DİDAR AKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN AMANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Gebelik, Prenatal Bağlanma, Reflü, Uyku Kalitesi, Midwifery, Pregnancy, Prenatal Attachment, Reflux, Sleep Quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelikte yaşanan reflü ile uyku kalitesi ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik, kesitsel olarak olgu-kontrol tipinde, 24 Eylül 2020- 24 Haziran 2021 tarihleri arasında, Tunceli İl Merkezine bağlı Tunceli Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran 180 gebe (vaka: 90, kontrol: 90) ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; gebelerin reflü varlığını belirlemek için“Reflü Semptom İndeksi”,“Kişisel Bilgi Formu”,“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”ve“Prenatal Bağlanma Envanteri”ile toplanmıştır. Veriler Predictive Analytics Software-IBM SPSS Version 22.0 (PASW 22.0) programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, ki-kare, t testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada vaka grubunun Pittsburgh Uyku Kalitesi toplam index puan ortalaması (11,13±3,25), kontrol grubuna (7,02±2,54) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olarak saptanmıştır. Araştırmada vaka grubunda yer alan gebelerin Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalamaları (37,33±11,20) kontrol grubunda yer alan gebelere (43,00±12,64) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olarak bulunmuştur. Ayrıca araştırmada vaka ve kontrol grubundaki gebelerin uyku kalite düzeylerine paralel olarak prenatal bağlanma düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Sonuç: Araştırmada reflüsü olan gebelerin olmayan gebelere göre uyku kalitesi ve prenatal bağlanma düzeylerinin daha düşük olduğu ve uyku kalite düzeylerine paralel olarak prenatal bağlanma düzeylerinin azaldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between pregnancy reflux and sleep qualıty and prenatal attachment. Material and Methods: The research was analytically, cross-sectionally, case-control type, with 180 pregnant women (case: 90, control: 90) who applied to the Tunceli State Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic of Tunceli City Center between September 24, 2020 and June 24, 2021. Researchs data;“Reflux Symptom Index”to determine the presence of reflux in pregnant women,“Personal Information Form”,“Pittsburgh Sleep Quality Index”and“Prenatal Attachment Inventory”with has been collected. Data were analyzed with Predictive Analytics Software-IBM SPSS Version 22.0 (PASW 22.0). In the analysis of the data, used chi-square, t test and pearson correlation analysis. Results: In this study, the mean Pittsburgh Sleep Quality total index score of the case group (11.13±3.25) was found to be statistically significantly higher than the control group (7.02±2.54). In the study, the mean Prenatal Attachment Inventory score of the pregnants in the case group (37.33±11.20) was found to be statistically significantly lower than the pregnants in the control group (43.00±12.64). In addition, it was observed in the study that prenatal attachment levels decreased in parallel with the sleep quality levels of pregnant women in the case and control groups. Conclusion: In the study, it was concluded that the sleep quality and prenatal attachment levels of the pregnant women with reflux were lower than the pregnant women without reflux, and the prenatal attachment levels decreased in parallel with the sleep quality levels.