Osmanlı müelliflerinin eserlerinde mezhebî konuların incelenmesi (XVI. yüzyıl Taşköprizâde İsameddin Ahmed bin Mustafa Efendi örneği)
Examination of sectical topics in the works of Ottoman authorities (XVI. century Taşköprizade Isameddin Ahmed bin Mustafa Efendi example)
  1. Tez No: 682087
  2. Yazar: DJAVIT RAMADANOSKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Taşköprizâde, Mezhep, İslam, Tarih, Ottoman, TaĢköprizade, Sect, Islam, History
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
XVI. yüzyıl Osmanlı Devleti'nin yükseliş dönemidir. Bu yüzyılda zirvede olunan ilim alanında da çok sayıda seçkin ilim adamları yetişmiş ve önemli eserler bırakmışlardır. Osmanlı'nın yükseliş devrinde Kelâm ilminde şerh ve haşiye çalışmalarının ağırlıkta olduğu görülse de özgün eserler de verilmiştir. Özellikle bu yüzyılda ilmiye sınıfı içerinde tedris ve telif gibi faaliyetleriyle tanınan Taşköprizâde İsameddin Ahmed Efendi de İslâmî ilimlerin her dalında temâyüz eden bir şahsiyet olarak dikkat çekmektedir. Taşköprizâde Ahmed Efendi felsefe, kelâm, mezhep ve tasavvufu şahsında birleştirerek klasik bir âlim tipini temsil etmiştir. Bu müellifin Hanefî-Matüridî ekolünü benimsediği ve hem devlet kademeleri hem de toplum nezdinde vazife ve eserleriyle Sünnî İslâm anlayışının yerleşmesi için yoğun çaba harcadığı hissedilmektedir. Döneminin ilmî birikimini yansıtan çok sayıda eser telif ettiği ve bu eserlerin de kendisinden sonra asırlardır tesirini sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca günümüzde de muhtelif bilim alanlarında bilimsel çalışmalara konu edildikleri görülmektedir. Bu araştırma da Taşköprizâde Ahmed Efendi eserlerinde mezhebî meseleleri tespit etmek ve konuyla ilgili bazı örnekler üzerinden İslam Mezhepler Tarihi açısından analizler yapmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
XVI. century is the rise of the Ottoman Empire. In the field of science, which was at its peak in this century, many distinguished scholars were trained and left important works. Although it is seen that the annotation and annotation studies were predominant in the science of Kalam during the rise of the Ottoman Empire, original works were also given. Especially in this century, TaĢköprizade Ġsameddin Ahmed Efendi, who was known for his activities such as teaching and copyright in the ilmiye class, draws attention as a prominent figure in every branch of Islamic sciences. TaĢköprizade Ahmed Efendi represented a classical scholar type by combining philosophy, theology, sect and mysticism in his person. It is felt that this author adopted the Hanafi-Maturidi school and made great efforts to establish the Sunni Islamic understanding with his duties and works both at the state levels and before the society. It is known that he wrote many works reflecting the scientific accumulation of his period and that these works continued their influence for centuries after him. In addition, it is seen that they are the subject of scientific studies in various fields of science today. This research aimed to identify sectarian issues in the works of TaĢköprizâde Ahmed Efendi and to analyze some examples related to the subject in terms of the History of Islamic Sects.