Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yaşayan Ahıska Türklerinin ağzı
The dialect of Meskhetian Turks living in Üzümlü district of Erzincan
- Tez No: 682165
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP SARIKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ağız çalışması, Ahıska ağzı, Ahıska Türkçesi, Ahıska Türkleri, Dialect, Meskhetian dialect, Meskhetian Turkish, Meskhetian Turks
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yaşayan Ahıska Türklerinin ağız özelliklerinin ortaya konmasıdır. Bu amaçla öncelikle Ahıska Türklerinin tarihine yer verilmiştir. Sürgün süreci de göz önünde bulundurularak Ahıska Türklerinin dil özellikleri açıklanmıştır. Ardından ağız kavramı ele alınmış ve Türkçenin ağızları detaylı biçimde değerlendirilmiştir. Türkçedeki sesler ele alındıktan sonra Ahıska Türkleri ağzı hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın sonraki bölümü çalışma metninin ayrıntılı biçimde değerlendirildiği ses bilgisine ayrılmıştır. Bir sonraki bölümde ise çalışma metni, şekil bilgisi açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada Ahıska Türkleri ile gerçekleştirilen röportajlar sonucunda derlenen metinler üzerinden ağız incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to perform the dialect study of Meskhetian Turks living in Üzümlü district of Erzincan. As first, the history of Meskhetian Turks has been included in the study. Considering the exile process, language has been explained in Meskhetian Turks. Then the concept of dialect was discussed and the dialects of Turkish were evaluated in detail. After the voices in Turkish are discussed, the dialects of Meskhetian Turks have been explained. The next part of the study is devoted to sound knowledge, where the study text is evaluated in detail. In the next section, the study text has been evaluated over the morphology. In this study a dialect analysis was conducted over the texts compiled as a result of interviews with the Meskhetian Turks.