Öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile araştırma okuryazarlık becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship teachers' digital literacy levels and research literacy skills
- Tez No: 682164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okuryazarlık, dijital okuryazarlık, araştırma okuryazarlığı, Literacy, digital literacy, research literacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı öğretmenleri dijital okuryazarlık düzeyleri ile araştırma okuryazarlığı becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ağrı ili merkezinde görev yapmakta olan tüm branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”ile“Araştırma Okuryazarlığı Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada ölçeklerden elde edilen verilerin analizinde, öncelikle normallik testine bakılmıştır. Normallik testi sonucunda nonparametrik testlerden Mann Whitney U, Kruskal-Wallis H analizleri yapılmıştır. Son olarak iki değişken arasında ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerinin ölçeğin toplamı ve alt boyutlarında cinsiyet, branş, yaş, bilgisayara sahip olma ve günlük internet kullanım sürelerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin araştırma okuryazarlık becerilerinin ise ölçeğin alt boyutlarında cinsiyet, eğitim durumu ve bilgisayara sahip olma durumu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Sonuçlar: Araştırmada, dijital okuryazarlık ile araştırma okuryazarlığı becerisinin birbiri ile ilişkili olduğu, biri arttığında diğerinin de artacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the relationship teachers' digital literacy levels and research literacy skills Method: Correlational survey design which is one of the quantitative research methods, was used in this study. The sample of the study includes all branch teachers working in the central district of Ağrı province.“Digital Literacy Scale”and“Research Literacy Scale”were used for data collection. Normality test was first examined in the analysis of the data. As a result of the normality test, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H analyzes were done from non-parametric tests. Finally, Spearman Correlation Analysis was performed to determine a relationship between the two variables. Findings: According to our results, digital literacy levels of the teachers differ in total and sub-dimensions of the scale depend on gender, branch, age, having a computer and daily internet use. It was also observed that the research literacy skills of the teachers differed in the sub-dimensions of the scale depend on the variables of gender, educational status and having a computer. Conclusions: In the research, it was concluded that digital literacy and research literacy skills are related to each other, and when one increases, the other will also increase.