Koklear implant uygulanan hastalarda klinik ve radyolojik değerlendirme
Clinical and radiological evaluation of patientswith cochlear implantation
  1. Tez No: 682330
  2. Yazar: GÖKÇE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DURSUN, DOÇ. DR. EMİNE DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, koklear anomali, işitme kaybı, Cochlear implant, inner ear malformation, hearing loss
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çeşitli nedenlerle işitme kaybı gelişmiş ve koklear implant uygulanan hastaların klinik ve radyolojik verileriyle literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda kliniğimizde koklear implant uygulanan 74 hastanın verileri retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların klinik olarak demografik verileri, implant tarafları, implant uygulanma yaşları, öz geçmiş , soygeçmiş özellikleri, ebeveynlerinde akraba evliliği durumu, perioperatif ve postoperatif komplikasyonları kaydedildi. Hastalarda radyolojik olarak mastoid pnömatizasyon durumu, juguler bulbus, dura, sigmoid sinüs pozisyonları, emisser ven varyasyonu, mastoid kemikte Korner septum durumu, Hyrtl's fissür ve semisirküler kanal dehissansı olup olmadığı incelendi. Ayrıca yüksek rezolüsyonlu temporal kemik bilgisayarlı tomografide(YRBT) koklear ve vestibuler akuaduktus çapları, internal akustik kanal çapı, koklear apertür genişliği, koklea ve vestibül çapı, bazal dönüş uzunluğu ve yüksekliği; manyetik rezonans görüntülemede(MR) koklear sinir ve internal akustik kanal çapı ölçüldü. Bulgular: Anomalisi olmayan çocuk ve yetişkin hastalar arasında temporal kemik BT ölçümlerine göre yapılan karşılaştırmalarda, koklear ve vestibuler akuaduktus çapı, koklear apertür genişliği çocuk hastalarda daha düşük bulundu. Koklear anomalisi olan ve olmayan çocuklar arasında BT ile yapılan koklear ölçümlerde, koklea çapı ve bazal dönüş uzunluğunun anlamlı olarak anomalisi olan grupta düşük olduğu, vestibül çapının ise yine anomalisi olan grupta yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Koklear implant adayları seçiminde klinik ve radyolojik değerlendirme çok önemlidir. Radyolojik verilerin özellikle kantitatif ölçümlerle yapılması hastalar için standart değerlendirme protokolleri oluşturulması açısından önem arz etmektedir. Hastanın klinik ve radyolojik bilgileri, takip ve tedavide yol gösterici olup hastanın implanttan sağladığı faydayı da artırabilecek verilerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to contribute to the literature with clinical and radiological data of patients who developed hearing loss for various reasons and operated for cochlear implants. Method: In our study, the data of 74 patients who operated for cochlear implants in our clinic were analyzed retrospectively. Clinical demographic data of the patients, implant sides, age of implantation, autobiography, family history, consanguineous marriage status in their parents, perioperative and postoperative complications were recorded. The patients were examined radiologically for mastoid pneumatization, jugular bulb, dura positions, sigmoid sinus positions, emissary vein variation, Korner septum condition in the mastoid bone, Hyrtl's fissure and semicircular canal dehiscence. In addition, diameters of the cochlear and vestibular aqueduct, diameter of the internal acoustic canal diameter, cochlear nerve canal width, diameters of cochlea and vestibule, basal turn length and height; diameter of cochlear nerve and diameter of the internal acoustic canal were measured in magnetic resonance imaging. Results: Diameters of cochlear and vestibular aqueduct and cochlear nerve canal width were found to be lower in pediatric patients in comparisons made according to temporal bone CT measurements between pediatric and adult patients without anomaly. In cochlear measurements made with CT between children with and without cochlear anomaly, it was seen that diameter of cochlea and basal turn length were significantly lower in the group with anomaly, while diameter of vestibule was higher in the group with anomaly. Conclusion: Clinical and radiological evaluation is very important in the selection of cochlear implant candidates. Making radiological data, especially with quantitative measurements, is important in terms of establishing standard evaluation protocols for patients. The patient's clinical and radiological information is a guide in follow-up and treatment and is data that can increase the patient's benefit from the implant.