Kilis Yevmî Halk gazetesi (Transkripsiyon ve değerlendirme 1926-1927)
Kilis Yevmî Halk newspaper (Transcription and evuluation 1926-1927)
  1. Tez No: 682666
  2. Yazar: AHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1926 Kilis Yevmi Halk Gazetesi, Sosyo-Kültürel Yaşam, Kilis, Socio-Cultural Life, 1926 Kilis Yevmî Halk Gazetesi, Kilis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 825
Özet
Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivinde bulunan“1926 Kilis Yevmi Halk Gazetesi”Mahmud Ragıb Bey tarafından yayımlanmıştır. İmtiyaz sahipleri Mahmud Ragıb ve Burhaneddin Beylerdir. İdare ve tab' mahali, Kilis matba'asıdır. Bu gazete düzenli bir şekilde yayımlanmamakla birlikte ağırlıklı olarak haftada dört gün basılmıştır. Bizim çalışmamızı oluşturan 1926 tarihli Kilis Yevmi Halk Gazetesi sayı 422 ile başlamakta ve 537'de bitmektedir. Gazeteden tesbit ettiğimiz bilgilere göre 1926 senesi gazetenin dördüncü ve beşinci yıllarını kapsamaktadır. Bu da gerçeğe yakın bir tahminle gazetenin ilk senesinin 1922 olduğunu göstermektedir. 1926 Kilis Yevmi Halk Gazetesi yerel bir gazete olmasına rağmen Kilisle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin de içtimai, kültürel, ekonomik, dini ve siyasi gündemine ilişkin haberleri yayınlanmaktadır. Gazete Kilis'in 1926'li yıllarına ışık tutmasının yanı sıra Musul'da yaşanan olayların seyrini de yakından takip etmektedir. Bu yönüyle gazetenin isminin ötesinde ulusal bir mecmua özelliği gösterdiği de söylenebilir. Ayrıca bu çalışmamız neticesinde 1926 senesinde Kilis'in sosyo-kültürel yaşamını saptayabildiğimiz gibi bu yaşamın nasıl gelişim ve değişim gösterdiğini de öğrenebilmekteyiz.
Özet (Çeviri)
“1926 Kilis Gazetesi”kept in Archive of the Grand National Assembly of Turkey, was published by Mahmud Ragıb Bey Grantholders are Mahmud Ragıb Bey and Burhaneddin Bey. Kilis Yevmî Halk Gazetesi, dated 1925, was studied from the beginning of issue number 422 and the issue number 537. The place of publishment and administration was Kilis printing house. According to the accounts from the newspaper, The year 1926 is the 4rd and 5th publishing year of the newspaper. So it is assumed that the first publishing year was most likely 1922. This newspaper was published mostly 4 days in a week, though it was not published regularly. It is anayzed that Kilis's socio-cultural life and its change and evolution in 1926 as consequence of our study. With this aspect it looks like national press than local one. Though 1926 Kilis Yevmi Halk Gazetesi was a local newspaper, social, cultural, economic, politic and religious reports related to Turkish Republic were published. As it enlights the events of Kilis in 1926, it also focuses on the news in Musul.