Almanya'daki Türkiyeli işçiler ve sosyalist hareket (1970-1980)
Workers who come from Turkey and socialist movement in Germany (1970-1980)
  1. Tez No: 683150
  2. Yazar: İLKAY YURDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILDIRMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Ekonomik Mucizesi, 1961 Türkiye-Federal Almanya Cumhuriyeti İşgücü Anlaşması, 1960-1980 Türkiye Sosyalist Hareketi, Almanya'daki Türkiyeli Sosyalist İşçi Hareketi, ATTF, The German Economic Miracle, 1961 Turkey-Federal Republic of Germany Labor Agreement, 1960-1980 Turkish Socialist Movement, Turkish Socialist Workers Movement in Germany, ATTF
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki siyasi atmoseferin bir uzantısı olarak 1970-1980 yılları arasında Almanya'daki Türkiyeli işçiler arasındaki sosyalist hareket incelenmiştir. Bunun için öncelikle Türkiye'den Almanya'ya gerçekleşen emek göçünün tarihsel arka planı ele alınmıştır. Federal Almanya Cumhuriyeti'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası gösterdiği ve“Alman ekonomik mucizesi”olarak bilinen kalkınma hamlesine zemin hazılayan yerel ve uluslararası dinamikler ele alındıktan sonra modern işçi göçlerinin kısa bir tarihçesi ortaya konumuştur. Ardından 1961 yılında Türkiye ve Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşması ele alınmış ve bu anlaşmadan beklenenler ve pratikte ortaya çıkan sonuçların karşılaştırmalı bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Almanya'daki Türkiyelilerin sosyalist hareketininin ideolojik kökenlerini anlamak adına 1960-1980 arasında Türkiye siyasetinde önemli bir yeri olan sol hareketlerin belli başlı temsilcileri ve temel tezlerinin neler olduğu incelenmiştir. Nihayetinde Almanya'daki Türkiyeli işçilerin kurduğu ilk örgütler ele alınmış ve bunların içerisinden doğan en güçlü örgüt olan Avrupa Türkiyeli Toplumcular Federasyonu (ATTF)'nun kuruluş süreci, amacı, yayın organları ve üye bileşimi hakkında bilgi verilmiştir. Ardından federasyonun 1970-1980 arasındaki faaliyetleri TÜSTAV arşivlerinden erişilen yayın organlarının taranmasından çıkan verilerle analiz edilerek yorumlanmıştır. Böylelikle hem göç çalışmalarına hem de Türkiye sosyalist hareketi tarihi çalışmalarına katkı verecek bir çalışma ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, as an extension of the political atmosphere in Turkey, the socialist movement between the Turkish workers in Germany between the years 1970-1980 has been examined. For this, first of all, the historical background of the labor migration from Turkey to Germany was discussed. After discussing the local and international dynamics that paved the way for the development move of the Federal Republic of Germany after the Second World War and known as the“German economic miracle”, a short history of modern worker migration has been revealed. Then, the labor force agreement signed between Turkey and Germany in 1961 was discussed and a comparative evaluation of what was expected from this agreement and the results obtained in practice was made. In order to understand the ideological roots of the socialist movement of the Turks in Germany, the main representatives of the left movements, which had an important place in Turkish politics between 1960 and 1980, and what their main thesis were examined. Finally, the first organizations established by Turkish workers in Germany were discussed and information was given about the establishment process, purpose, media organs and member composition of the European Federation of Communalists of Turkey (ATTF), which is the strongest organization emerging from them. Then, the activities of the federation between 1970-1980 were analyzed and interpreted with the data obtained from the media organs accessed from TÜSTAV archives. Thus, a study has been created that will contribute to both migration studies and the historical studies of the socialist movement in Turkey.