Ratlarda deneysel böbrek iskemi/reperfüzyon hasarında melatonin ve kurkuminin birlikte kullanımının etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of using melatonin and curcumin together on experimental kidney ischemia/reperfusion injury in rats
- Tez No: 683298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL SAPMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek iskemi/reperfüzyon, Floresan mikroskop, Kurkumin, Melatonin, Oksidatif stres, Curcumin, Fluorescent microscope, Kidney ischemia/reperfusion, Melatonin, Oxidative stres
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Ratlarda deneysel olarak oluşturulan böbrek iskemi/reperfüzyon (İ/R) modelinde antioksidan olarak melatonin, kurkumin ve melatonin-kurkumin beraber kullanımının histolojik olarak karşılaştırılması ve biyokimyasal olarak oksidatif stres üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 42 adet rat 6 gruba ayrıldı. Grup 1- Kontrol'e hiçbir işlem yapılmadı. Geri kalan tüm gruplara 45 dk böbrek iskemi, ardından 2 saat reperfüzyon uygulandı. Grup 2- İ/R dışında tüm gruplara reperfüzyon öncesi sırasıyla şu etken maddeler verildi: Grup 3- İ/R+Çözücü, Grup 4- İ/R+MEL (20 mg/kg melatonin intraperitoneal (ip) olarak), Grup 5- İ/R+KUR (200 mg/kg kurkumin ip olarak), Grup 6- İ/R+MEL-KUR (20 mg/kg melatonin ve 200 mg/kg kurkumin beraber ip olarak). İşlemler sonucu çıkarılan böbrek dokularında histolojik inceleme için H&E boyama ve PAS boyama yöntemleri uygulandı. TUNEL metodu ile apopitotik hücre analizleri yapıldı. Ayrıca biyokimyasal inceleme için böbrek dokuda ve serumda MDA ve SOD analizleri yapıldı. Bulgular: Histolojik olarak; böbrek İ/R hasarına bağlı olarak gelişen tübüler dilatasyon, inflamasyon ve apopitoz gibi hücresel hasarların İ/R grubuna kıyasla İ/R+MEL, İ/R+KUR ve İ/R+MEL-KUR gruplarında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azaldığı saptandı (p0,05). İstatistiksel analizler için Kruskal-Wallis Varyans analizi ve One-way ANOVA testi kullanıldı. Sonuç: Melatonin-kurkumin birlikte kullanımının sinerjik etki oluşturarak böbrek iskemi/reperfüzyon hasarının dokuya verdiği zararı azalttığı tespit edilmiştir. Bu iki antioksidan maddenin birlikte kullanımının, ayrı ayrı kullanımlarından daha fazla tedavi edici etkisi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Histological comparison of the use of melatonin, curcumin, and melatonin-curcumin together as antioxidants in experimental renal ischemia/reperfusion (I/R) model in rats and biochemically investigating the effect on oxidative stress. Materials and Methods: 42 rats were divided into 6 groups. No action was taken for Group 1- Control. Renal ischemia for 45 minutes followed by 2 hours of reperfusion was applied to all remaining groups. Except for Group 2- I/R, the following active substances were given to all groups, respectively, before reperfusion: Group 3- I/R+Solvent, Group 4- I/R+MEL (20 mg / kg melatonin intraperitoneally (ip)), Group 5- I/R+KUR (200 mg / kg curcumin as ip), Group 6- I/R+MEL-KUR (20 mg / kg melatonin and 200 mg / kg curcumin together as ip). H&E staining and PAS staining methods were used for histological examination of the kidney tissues. Apoptotic cell analyzes were performed with the TUNEL method. In addition, MDA and SOD analyzes were performed in kidney tissue and serum for biochemical analysis. Results: Histologically, it was determined that cellular damages such as tubular dilatation, inflammation and apoptosis developed due to renal I/R injury were statistically significantly decreased in the I/R+MEL, I/R+KUR and I/R+MEL-KUR groups compared to the I/R group (p 0.05). Kruskal-Wallis Variance analysis and One-way ANOVA test were used for statistical analysis. Conclusion: It has been determined that the use of melatonin-curcumin together creates a synergistic effect and reduces tissue damage caused by renal ischemia/reperfusion damage. It has been shown that the combined use of these two antioxidant agents has a more therapeutic effect than their separate use.