İşletmelerin yer seçimine etki eden faktörlerin belirlenmesine dönük nitel bir araştırma: Kayseri ili kafe ve restoranlar örneği
A qualitative research on determining the factors affecting the location of enterprises: Cafe and restaurants case in Kayseri
- Tez No: 683299
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kafe ve restoran işletmeleri, kuruluş yeri, MAXQDA, Cafe and restaurant businesses, establishment location, MAXQDA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz şartlarında tüketicilerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılama talepleri hızla değişmektedir. Buda kafe ve restoran işletmelerinin sayısını oldukça arttırmaktadır. Mevcut durumda birçok girişimci kafe ve restoran işletmeciliği alanına yönelmektedir. Fakat yanlış yapılan kuruluş yeri seçimleri ile pazardan silinmektedirler. Rekabetin yoğun olduğu bu sistemde başarılı olmanın yolu doğru kuruluş yerini seçmektedir. Bu doğrultuda araştırma kapsamında, kafe ve restoran işletmelerinin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın temel amacı, kafe ve restoran işletmelerinin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörleri tespit etmektir. Bu çalışmanın sonucunda kafe ve restoran işletmesi kurmak isteyen girişimcilerin, kuruluş yeri seçiminde dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgilendirilmeleri amaçlanmıştır. Araştırma, nitel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Kayseri ilinde, 15 işletme ile görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın niteliğine uygun olarak örnek olay deseni tercih edilmiştir. Yüz yüze yapılan görüşmeler MAXQDA programında analiz edilmiştir. Analiz süreci sonunda araştırma modeline ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda, kafe ve restoran işletmelerinin kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler; mali kaynaklara bağlı, müşteri potansiyeline bağlı ve iktisadi faydaya bağlı faktörler olmak üzere üç ana başlıkta toplanıp, açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, consumers' demands of providing their food and beverage needs are changing rapidly. This situation increases considerably the number of cafe and restaurant businesses. Thus, many entrepreneurs turn to the field of cafe and restaurant businesses. However, they are vanished from the market due to the wrong establishment location selections. Choosing the right establisment location is the way to be successful in this system where competition is intense. Accordingly, the factors affecting the choice of establishment location of cafe and restaurant businesses have been tried to be explained in this study. The main purpose of this research is to determine the factors affecting the choice of establishment location of cafe and restaurant businesses. İn this study, it is aimed to inform the entrepreneurs who want to establish a cafe and restaurant business about what they should pay attention to when they chose an establishment location. The research was carried out by using qualitative methods. Purposeful sampling method was used in the research. The research was carried out using the interview technique with 15 businesses in Kayseri. In accordance with the nature of the research, case study pattern was preferred. The research model was reached by analyzing the face-to-face interviews in the MAXQDA program. As a result of the research, factors which affects the choice of establishment location of cafe and restaurant businesses was gathered and explained under three main headings; factors related to financial resources, factors related to customer potential and factors related to economic benefits.