Thepretical and experimental investigations on the between two materials
İki malzeme arasındaki aderans üzerine teorik ve deneysel araştırma
- Tez No: 68352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: aderans, arayûzey (yapışma), beton, çimento, malzemelerde aderans dayanımı, yarmada çekme deneyi. VI, adhesion, bond, bond strength of materials, cement, concrete, splitting test. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz İKİ MALZEME ARASINDAKİ ADERANS ÜZERİNE TEORİK VE DENEYSEL ARAŞTIRMA Sabri, Salah Eddin Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. Mustafa Tokyay Eylül 1997, 98 sayfa Taş ve betonun yarmada çekme dayanımını belirlemek için kullanılan yarmada çekme metodu teorik ve deneysel olarak geliştirilerek iki malzeme arasındaki aderansın Ölçülmesinde uygulandı. Aderans dayanımını tahmin etmek için önerilen bir bağıntı sonlu eleman metodu kullanılarak elde edildi. Deney farklı malzeme kombinezonlarına uygulanarak kırılma şekilleri ve tekrarlanabilirlik yönlerinden irdelendi. Araştırma sonuçlarına göre yarmada çekme deneyi önerilen bağıntı ile birlikte aderans dayanımını duyarlı bir şekilde belirlemede kullanılabilecektir. Deney metodu kapsamlı ve tekrarlanabilir nitelikli olup uygulanan malzeme kombinezonlarının çoğunda % 13 den daha küçükvaryasyon katsayıları elde edilmiştir. Malzeme çiftlerinde kırılma daima yapışma arayüzeyinde meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE BOND BETWEEN TWO MATERIALS Sabri, Salah Eddin Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay September 1997, 98 pages Splitting tensile test, which was originally used to measure the splitting tensile strength of stones and concrete, was further developed theoretically and experimentally to extend it to measure the bond strength between two materials. A proposed formula to estimate the bond strength was derived using finite element method. The test was applied to various material combinations to check the mode of failure and reproducibility. The result of this study shows that splitting tensile test can be applied to measure the bond strength accurately using the proposed formula. mThe method is comprehensive and reproducible with coefficient of variation of less than 13 % for most material combinations used. Mode of failure was always at the interface.