Uykusuzluk şikayeti olan kişilerde metabolik sendrom ve mikroalbuminüri
Metabolic syndrome and microalbuminuria in people with sleepless complaints
- Tez No: 683608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uykusuzluk, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi, Metabolik Sendrom, Mikroalbuminüri, Insomnia, InsomniaSeverity Index, Metabolic Syndrome, Microalbuminuria
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, Aile Sağlığı Merkezi'mize gelen kişilerde uykusuzluk şikâyetleri ile metabolik sendrom ve mikroalbuminüri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Eylül 2019 ile Mart 2020 arası tarihte Bursa ilinde, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Küplüpınar Aile Sağlığı Merkezi 16.01.062 no'lu birime kayıtlı 18 yaş üzeri toplam 243 gönüllü ile gerçekleştirildi. Sosyodemografik özellikleri içeren anket uygulandı. Uykusuzluk şiddetini değerlendirmek için Uykusuzluk Şiddet İndexi kullanıldı. Metabolik Sendrom durumlarını değerlendirmek amacıyla NCEP-ATP III tanı kriterleri kullanıldı. Mikroalbuminüri düzeyini belirlemek için sabah ilk idrarda spot idrar örneği alınarak HemoCue cihazında ölçüm yapıldı. Tüm test ve ölçüm sonuçları sigara alışkanlığını da sorguladığımız Olgu Rapor Formu'na işlendi. Bulgular: Çalışmamızda toplam Uykusuzluk Şiddet İndexi puanlarına göre uykusuzluk durumu incelemesine bakıldığında, uykusuzluk gözlenenlerin oranı %17,28 (n=42) iken uykusuzluk gözlenmeyenlerin oranı %82,72 (n=201) olarak bulunmuştur. Uykusuzluk gözlenen grupta medyan yaş daha yüksek bulunmuştur (p=0,016). Uykusuzluk gözlenen grupta kronik hastalık görülme sıklığı daha yüksektir (p=0,006). Ayrıca uykusuzluk gözlenen grupta medyan TG düzeyi daha yüksek bulunmuştur (p=0,023). Uykusuzluk gözlenen ve gözlenmeyen grupta mikroalbuminüri değerleri bakımından fark yoktur (p=0,77). Mikroalbuminüri değeri ≥30 olan grupta sigara kullanım oranı daha yüksektir (p=0,02). Çalışmaya katılan gönüllülerde uykusuzluk gözlenen grupta antihipertansif kullanım oranı daha yüksektir (p=0,01). Diüretik ilaç kullananlarda uykusuzluk gözlenme riskinin 5,37 kat, statin kullananlarda ise kullanmayanlara göre uykusuzluk gözlenme riskinin 4,01 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu örneklemde uykusuzluk görülme sıklığı %17,28 olarak bulunmuştur. Uykusuzluk ile metabolik sendrom veya parametreleri arasında ilişki yoktur. Diüretik ve statin kullanan hastalarda uykusuzluk daha sıktır. Bu konularda daha fazla kanıtın oluşması için ileri dönük yeni araştırmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to investigate the relationship between insomnia complaints and metabolic syndrome and microalbuminuria in people who come to our Family Health Center. Methods: Our study was carriedout between September 2019 and March 2020 with a total of 243 volunteers between the ages of 18-65 registered in the Kuplüpınar Family Health Center 16.01.062 under the Provincial Health Directorate in Bursa. A questionnaire including sociodemographic characteristics was applied. The Insomnia Severity Index was used to assess the severity of insomnia. NCEP-ATP III diagnostic criteria were used to evaluate Metabolic Syndrome states. In order to determine the level of microalbuminuria, a spot urine sample was taken in the first urine in the morning and the measurement was made in the Hemo Cuedevice. All test and measurement Results were recorded in the Case Report Form, in which we also inquired about smoking habits. Results: When the insomnia was examined according to the total Insomnia Severity Index scores in our study, the rate of those with insomnia was 17.28% (n = 42), while the rate of those without insomnia was found to be 82.72% (n = 201). The median age was found to be higher in the group with insomnia (p=0.016). The prevalence of chronic disease is higher in the group with insomnia (p=0.006). In addition, the median TG level was found to be higher in the group with insomnia (p=0.023). There was no difference between the groups with and without insomnia in terms of microalbuminuria values (p=0.77). Smoking rate is higher in the group with microalbuminuria value 30 (p=0.02). The rate of antihypertensive use is higher in the group with insomnia among the volunteers participating in the study (p=0.01). It has been determined that the risk of insomnia is 5.37 times higher in diuretic drug users, and 4.01 times higher in statin users compared to those who do not use it. Conclusions: In this sample, the incidence of insomnia was found to be 17.28%. There is no relationship between insomnia and Metabolic Syndrome or its parameters. We believe that further prospective studies are needed to generate more evidence on these issues.