Baş-boyun bölgesine radyoterapi alan hastalarda parotis bezi boyutunun ve fonksiyonunun radyolojik ve semptomatik olarak değerlendirilmesi
Radiological and symptomatic evaluation of size and function of parotid gland in patients who take radiotherapy to the head and neck regions
- Tez No: 683624
- Danışmanlar: DR. FEVZİYE İLKNUR AYTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Parotis bezi fonksiyonu, Radyoterapi, Kserostomi, Baş-boyun tümörü, Parotis bezi boyutları, Parotid gland function, Radiotherapy, Xerostomia, Head-neck tumor, Parotid gland size
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dr. Neslihan Özkeleş Baş-boyun Bölgesine Radyoterapi Alan Hastalarda Parotis Bezi Boyutunun ve Fonksiyonunun Radyolojik ve Semptomatik Olarak Değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi Ankara, 2011 Araştırma, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği‟nde Ocak 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında, baş-boyun bölgesine radyoterapi alan hastalarda parotis bezi fonksiyonlarının radyolojik ve semptomatik olarak değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya larinks (%86), nazofarinks (%6) ve oral kavite tümörlü (%8) 50 hasta dahil edildi. Radyoterapi, Kobalt 60 teleterapi cihazı (theratron 780E) ile 1,8-2,25 Gy/ fraksiyon dozlarında, toplam 50-70 Gy uygulandı. Hastalara endikasyon durumunda 25-35 mg/m2 /gün haftada bir kez radyoterapi ile eş zamanlı cisplatin kemoterapisi uygulandı. Hastaların parotis bezinin parankim ve boyutları radyoterapi öncesi, radyoterapi bitiminde ve radyoterapiden 3 ay sonra çekilen bilgisayarlı tomografi ve/veya manyetik rezonans görüntülemelerinden değerlendirildi. Hastaların kserostomi semptomları RTOG toksisite skalasına göre derecelendirildi. Baş-boyun bölgesine RT alan hastalarda parotis bezi boyutları azalmakta, buna paralel olarak hastalarda kserostomi semptomu gelişmektedir. Bununla birlikte, parotis bezlerinde parotid gibi parankim değişiklikleri de gelişebilmektedir. Bu değişimler günlük fraksiyon dozu ile ve RT alan boyutları ile de ilişkilidir. Eş zamanlı KT uygulanan hastalarda, uygulanmayanlara oranla parotis bezi boyutlarındaki azalma, parotit gelişimi ve kserostomi semptomu derecesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dr. Neslihan Özkeleş Radiological and Symptomatic Evaluation of Size and Function of Parotid Gland in Patients who take Radiotherapy to the Head and Neck Regions. MD Thesis Ankara, 2011 The research was conducted on the purpose of radiological and symptomatic evaluation of the size and function of parotid gland in patients who take radiotherapy to the head and neck regions between January 2009 and January 2011, in the Radiation Oncology Clinic of Ankara Numune Education and Research Hospital. 50 patients with larynx (86%), nasopharynx (6%), and oral cavity tumor (8%) participated in the study. A total of 50-70 Gy of radiotherapy through 1,8-2,25 Gy fractional doses was applied by Cobalt 60 teletherapy device (theratron 780E). In case of indication, a once a week cisplatin chemotherapy of 25-35 mg/m2 /day and concomitant radiation therapy was applied to patients. Patients‟ parenchyma and the sizes of parotid gland, acquired from the computerized tomography and/or magnetic resonance imaging, which were done before and at the end of radiation therapy and 3 months after the radiation therapy, were evaluated. Xerostomia symptoms of patiens were graded according to RTOG toxicity scale. In patients who take radiotherapy to head and neck regions, parotid gland size was shrinking in parallel with the development of xerostomia symptom. Additionally, parenchyma changes like parotitis might well develop in parotid glands. These changes correlate with daily fractional dose and RT field size. Reduction of parotid gland size, parotitis development, and the grade of xerostomia symptom are decreasing in patients who take concomitant chemotherapy compared to ones who don‟t.