Algal esaslı biyofilmlerin üretimi ve deri bitim işlemlerinde kullanımı
Production of algal based biofilms and its use in the leather finishing process
- Tez No: 683646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE CANDAŞ ADIGÜZEL ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Algal polisakkarit, soya protein izolatı, peynir altı suyu izolatı, deri, finisaj, Algal Polysaccharides, soy protein isolate, whey protein isolate, leather, finishing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Deri sanayi, çevreyi kirletici potansiyeli nedeniyle her daim çevre baskılarına ve kısıtlamalara maruz kalmış ve bu kapsamda çevre dostu üretimler ile bunların etkin kontrolüne yönelik farklı araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların büyük bir kısmı çevre ve insan sağlığı açısından en çok irdelenen basamaklardan biri olan finisaj işlemi üzerinedir. Tez çalışmasında ise biyofilm eldesinde deniz yosunu olarak bilinen Alginat, Karragenan ve Agar Agar makro algleri, soya ve peynir altı suyu protein izolatları ile karıştırılarak biyolojik, yenilenebilir ve biyopolimer özellikleri geliştirilmiş finisaj filmlerine dönüştürülmüştür. Böylelikle hali hazırda kullanılan petrol bazlı deri bitim işlemleri ürünlerine bir alternatif geliştirilerek yenilikçi ve çevreci bir üretim sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Farklı oranlarda karıştırılan polisakkarit ve protein izolatlarından elde edilen biyofilmlerin kalınlık, çekme mukavemeti ve % uzama, su buharı geçirgenlikleri ve temas açısı değerleri belirlenerek deri finisaj uygulamalarına en uygun 4 biyofilm seçilmiş ve deri finisaj işlemine uygulanmıştır. Biyofilmlerin mamul deri kalitesi üzerine olan etkileri çekme mukavameti ve %uzama, su buharı geçirgenliği, spektrofotometrik renk ölçümü, su ile lekelenmeye karşı renk haslığı ve organoleptik değerlendirmeler ile belirlenmiş ve en başarılı sonucun %2 Karragenan + 0,7 Soya protein izolatı biyofilmden elde edildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The leather industry has always been faced heavy criticism of environmental pressures and restrictions due to its potential to pollute the environment, and in this scope, different studies have been carried out on environmentally friendly productions and their effective control. Most of these studies are on finishing process, which is one of the most studied steps in terms of environment and human health. In the thesis, Alginate, Carrageenan and Agar Agar, which are macroalgae known as seaweed, were mixed with soy and whey protein isolates, and converted into finishing films with improved biological, renewable and biopolymer properties. Thus, it is aimed to develop an innovative and environmentally friendly production system by developing an alternative to the currently used petroleum-based leather finishing products. The properties of the biofilms obtained from the mixture of polysaccharide and protein isolates in different ratios were determined in terms of thickness, tensile strength, and elongation at break %, water vapor permeability and contact angle values and four optimal biofilms for the use of leather finishing applications were selected and applied to the leather finishing process. The effects of biofilms on finished leather quality were determined by means of tensile strength and elongation at break %, water vapor permeability, colour measurement, colour fastness to water staining and organoleptic evaluations, and it was concluded that the most successful result was obtained from 2% Karragenan + 0.7 Soy protein isolate biofilm.